Business Internaţional

Boeing renunta la compania ceha Aero Vodochody

12.10.2004, 00:00 23



Compania americana Boeing a decis asupra diminuarii pierderilor inregistrate prin participatia in Aero Vodochody, producatorul ceh de avioane aflat in dificultati financiare. Boeing va vinde partea sa de 35% inapoi guvernului cu 8 centi/actiune, scrie Financial Times.



Intelegerea, aprobata de cabinetul Cehiei la mijlocul saptamanii trecute, incheie o lunga disputa dintre Boeing si guvernul ceh, actionar majoritar la Aero.



Relatiile dintre cei doi actionari s-au deteriorat deoarece modelul de baza al Aero Vodochody, L-159, nu a avut succes la vanzari, compania acumuland datorii uriase.



Guvernul a dat vina pe Boeing pentru esecul de a vinde L-159, model achizitionat doar de fortele aeriene ale Cehiei. Boeing a mai fost acuzata ca a determinat Aero sa semneze contracte neprofitabile - de exemplu, asamblarea elicopterelor Sikorsky - si a solicitat chiar un audit amanuntit al tranzactiilor respective.



In februarie, statul ceh a salvat Aero Vodochody prin convertirea datoriei in valoare de 365 de milioane de dolari in actiuni, cea mai mare manevra de acest fel din istoria tarii. Oficialii cehi au inceput dupa aceea negocierile cu Boeing pentru a prelua iarasi controlul Aero, fara a plati compensatii producatorului american.



Boeing a cazut de acord in cele din urma pentru cedarea partii sale. In 1998 compania americana a investit 29 de milioane de dolari in Aero Vodochody in speranta obtinerii unui contract pentru un avion de vanatoare supersonic. Americanii nu a castigat nimic decat proasta publicitate datorita problemelor cu cehii, contractul fiind acordat firmei suedeze Saab.



Boeing este pe cale de a vinde 12 avioane de pasageri catre CSA, compania aeriana a statului ceh. Oficialii cehi au negat orice legatura intre acesta oferta si incheierea disputei de la Aero Vodochody.
dan.zavoianu@zf.ro