Business Internaţional

Bulgaria isi face curaj sa ceara un imprumut de la FMI

21.06.2009, 16:26 23

Bulgaria nu necesita pentru moment un ajutor de urgenta de la Fondul Monetar International, insa in cazul in care situatia se inrautateste va cauta sprijin international, potrivit primului-ministru Sergei Stanisev, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

La inceputul saptamanii trecute, partidul de dreapta aflat in opozitie GERB, asteptat sa castige alegerile parlamentare din 5 iulie, a anuntat ca Bulgaria are nevoie sa incheie un acord cu FMI, iar guvernul actual, condus de un socialist, ar fi trebuit sa semneze unul pana in acest moment pentru a atenua riscurile ce apar ca urmare a pericolului unui deficit bugetar ridicat.
"Noi nu avem probleme tehnice, iar daca intr-un moment viitor apare necesitatea unui credit international, putem desfasura discutii rapide si eficiente cu FMI si cu institutiile financiare europene", a declarat Stanisev.
"Ideea principala este sa solutionam singuri situatia (impactul crizei economice - n. red.) daca acest lucru este posibil. Pentru moment, Bulgaria se descurca bine de una singura", a mai adaugat el.
 
Acordul cu FMI depinde de viitorul guvern
Stanisev a indicat ca un posibil acord cu FMI va depinde de deciziile pe care le va lua noul guvern.
GERB, care potrivit tuturor sondajelor de opinie este declarat castigatorul celui mai mare numar de voturi, insa nu al unui numar suficient pentru a obtine o majoritate decisiva la alegerile din iulie, a anuntat ca daca va ajunge la putere, va debuta imediat discutii cu FMI.
GERB planuieste de asemenea sa reduca drastic cheltuielile pentru a evita obtinerea unui deficit care ar face presiuni asupra regimului fix de curs valutar al Bulgariei, care raporteaza moneda nationala la euro.
Bulgaria, la fel ca si celelalte state din Europa de Est, a fost puternic afectata de criza mondiala, iar economia statului a intrat in prima recesiune din ultimii 12 ani.
 
Ar putea lua un imprumut similar cu cel al Romaniei
Un credit de la FMI, similar celor contractate in ultimele luni de Romania, Ungaria si Letonia, ar putea deveni o necesitate, potrivit economistilor.
Banca Centrala si FMI au impulsionat guvernul sa reduca cheltuielile inainte de alegeri pentru a evita o serie de riscuri. Stenisev a reiterat ca starea de sanatate a economiei Bulgare este mai buna decat a altor state din Europa Centrala si de Est atat datorita anilor de excedent fiscal, cat si politicilor responsabile din anii trecuti.
In primul trimestru al lui 2009 economia Bulgariei a scazut cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce in 2008 a obtinut o crestere de 6%, potrivit Eurostat. Scaderea din primele trei luni ale anului a fost insa a doua cea mai buna performanta, dupa Cehia, a carei economie s-a contractat cu 3,4%.
Pentru 2009 Banca Centrala si Fondul Monetar International vorbesc despre o scadere de 2% a economiei Bulgariei, pe fondul scaderii cererii si a activitatii sectorului de business.