Business Internaţional

Bulgaria se conformeaza regulilor UE

14.03.2005, 00:00 8


Pentru ca aderarea in Uniunea Europeana sa se desfasoare fara probleme, Bulgaria trebuie sa respecte intru totul regulamentele UE, chiar daca pe termen scurt pot afecta negativ unii producatori locali.


Pentru inceput, Bulgaria a interzis unele produse agricole modificate genetic.


Este un lucru binecunoscut preocuparea UE de a promova produsele naturiste, mai sanatoase, mai hranitoare, care nu afecteaza sanatatea consumatorilor.


De aceea, Bulgaria a interzis saptamana trecuta o serie de produse agricole modificate genetic, care nu respecta regulamentele Uniunii Europene, relateaza EU Business. Aceasta fiind o miscare necesara pentru aderarea Bulgariei in 2007.


Lista articolelor interzise include: tutun, vin, bumbac, trandafiri, grau, legume, unele fructe, fiind posibila adaugarea de alte produse, de catre Ministerul Agriculturii.


Surprinde faptul ca porumbul, principala planta bulgara modificata genetic, nu se afla pe aceasta lista.



Alte reglementari adoptate, stipuleaza ca fiecare articol modificat genetic trebuie sa aiba precizat pe eticheta ca: "Acest produs este modificat genetic", cu ce organisme e modificat si de catre cine.



Dezvoltarea produselor modificate genetic este o problema sensibila in Uniunea Europeana, criticii intrebandu-se daca nu cumva aceste mancaruri ar putea pune in pericol atat sanatatea consumatorilor, cat si mediul.



 



Inchisoare pentru deturnari de fonduri UE



Folosirea fondurilor structurale este si ea atent supervizata. Datorita cazurilor de folosire frauduloasa de catre oficialitati, precum si intreprinzatori bulgari a fondurilor UE, Parlamentul a hotarat sa ia masuri pentru a stopa acest fenomen. Astfel, cetatenii bulgari sunt pasibili cu inchisoarea pana la sase ani, daca se descopera ca au folosit neadecvat fondurile UE, conform unui amendament al Codului penal bulgar adoptat miercuri.



Cetatenii  care fac abuz de finantarea oferita prin fondurile de la UE sunt pasibili cu inchisoare pana la sase ani. Iar cei care au oferit autoritatilor informatii incorecte pentru obtinerea de fonduri UE sunt pasibili cu un an de inchisoare si o amenda de 3.000 de leva (1.500 de euro), conform celui de-al doilea amendament.



Bulgaria ar trebui sa adere la Uniunea Europeana in 2007 si reformele de pre-accedere a fostei tari comuniste sunt finantate, in principal, prin programele UE.



Referitor la aceasta lege, presa bulgara chiar a denuntat zilele trecute un caz de folosire incorecta a fondurilor de pre-adeziune. Parlamentul a decis ca persoanele care circula, folosesc sau transporta bani falsi in afara granitelor tarii pot fi pedepsiti cu inchisoarea pana la opt ani. Aceasta lege a fost adoptata ca urmare a raportului Departamentului de Stat al SUA dat publicitatii la inceputul acestui an. Raportul stipula ca Bulgaria e invadata de operatiuni de falsificare a banilor, precum si de alte infractiuni financiare.