Business Internaţional

Bulgarii i se plâng comisarului european pentru Justiţie: Cum să ne simţim europeni, când nu ne simţim bulgari cu drepturi depline?

Bulgarii i se plâng comisarului european pentru...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

23.07.2013, 15:35 462

"Cum să ne simţim europeni, când nu ne simţim bulgari cu drepturi depline, (când) drepturile noastre sunt încălcare de oligarhie?", a întrebat o participantă la această întâlnire, transmisă în direct de televiziunea publică BNT.

Sala era înţesată, unele persoane purtând banderole pe care se puteau mesaje ca "Europa ne aşteaptă" şi "Salvaţi-ne!".

"Nu vreau ca alţi europeni să plătească pentru greşelile Guvernului meu", a declarat un participant la întâlnire. Altul a reclamat "un corp european de jurişti şi poliţişti pentru a impune reforme în Bulgaria şi care să organizeze alegeri cinstite".

Mii de manifestanţi defilează zilnic, de aproximativ 40 de zile, la Sofia, în semn de protest faţă de corupţia puterii, reclamând organizarea de noi alegeri.

Reding a declarat că Bruxelles-ul ajută Bulgaria prin intermediul mecanismului de supraveghere asupra justiţiei (MCV), impus la aderarea ţării la UE în 2007, publicând rapoarte în mod periodic, în care prezintă recomandări.

"Nu vom suprima acest mecanism, îl vom utiliza pentru a avea instituţii oneste, echilibrate şi independente", a subliniat ea.

Reding a evocat totodată un proiect care îi aparţine privind crearea unui parchet european care să ajute ţările membre să lupte împotriva corupţiei.

"Fiecare euro al contribuabililor europeni este necesar să fie investit astfel încât să servească cetăţenii, ci nu marionete sau criminali", a declarat ea.

"Oligarhia şi democraţia sunt inamici de moarte", a subliniat Reding, evocând de asemenea importanţa libertăţii presei.

Reding a îndemnat, din partea Comisiei Europene (CE), cele mai mari două partide bulgare - pe consevatorii din cadrul GERB şi pe socialiştii care susţin Guvernul de tehnocraţi - să "înceteze certurile" între ele. "Uitaţi trecutul şi gândiţi-vă la viitor (...), adoptaţi decizii comune pentru ca ţara să avanseze", a insistat ea.

Autoincendieri şi manifestaţii împotriva sărăciei, în această iarnă, au condus la prăbuşirea Guvernului conservator condus de Boiko Borisov. Partidul său (GERB) a câştigat alegerile de la 12 mai, dar nu a reuşit să formeze un Guvern şi boicotează Parlamentul. Guvernul minoritar, susţinut de către socialişti şi partidul minorităţii turce, contează pe susţinerea implicită a ultranaţionaliştilor din cadrul Ataka.

Borisov a promis vineri că GERB va reveni în Parlament şi a propus ca partidele să se pună de acord asupra unei date a unor noi alegeri anticipate, pentru a linişti protestatarii.