Business Internaţional

Bursa din Frankfurt a facut inca un pas pentru preluarea LSE

23.12.2004, 00:00 38



O eventuala fuziune a Deutsche Boerse cu London Stock Exchange ar duce la combinarea diviziilor de tranzactionare de actiuni intr-o singura unitate, care va fi administrata de la Londra, relateaza Financial Times, preluand propunerea pe care bursa din Frankfurt a facut-o celei londoneze.



Potrivit unor surse la curent cu procesul de negociere, Clara Furse, CEO al bursei din Londra, a fost invitata sa conduca divizia rezultata.



LSE si consilierii sai de la Merrill Lynch s-au intalnit marti cu Werner Seifert, directorul executiv al Deusche Boerse, si cu consilierii acestuia, banca Goldman Sachs.



Clara Furse s-a intalnit, separat, si cu Jean-Francoise Theodore, directorul executiv al Euronext, care a indicat ca va inainta o contraoferta pentru LSE la inceputul anului urmator.



Operatorul bursei din Frankfurt a adoptat marti in mod oficial limba engleza ca limba a companiei, intr-un efort de globalizare. Deutsche Boerse a declarat ca miscarea fusese planificata de mult si ca nu are legatura cu oferta sa de a cumpara LSE.



"Avand in vedere personalul si clientela noastra internationala, engleza a fost limba predominanta ani de zile. Acum am definit engleza ca limba oficiala a companiei noastre pentru a reflecta aceasta stare de fapt", a declarat un purtator de cuvant al Deutsche Boerse.



Potrivit unor surse, Seifert ar fi dat asigurari LSE ca acorda atentie ingrijorarilor manifestate de unii clienti, in legatura cu administrarea unei burse anglo-germane. Directorul executiv al bursei din Frankfurt a afirmat ca va pregati, la inceputul anului viitor, propuneri de structuri de functionare care sa solutioneze aceasta problema. Printre posibilitati a fost vehiculata si aceea ca utilizatorii londonezi ai bursei sa-si numeasca unul sau mai multi reprezentanti in consiliul de supraveghere al Deutsche Boerse.



De asemenea, Seifert a promis sa intrerupa discutiile cu LSE pana dupa Anul Nou.



Bursa germana sutine ca o eventuala fuziune cu London Stock Exchange nu va ridica probleme pe motive de concurenta la Bruxelles sau in Marea Britanie. Unii bancheri au sugerat ca structura pe verticala a Deutsche Boerse, care are propriul sistem de compensare si decontare, ar fi o bariera in calea competitiei. Bursa din Frankfurt a replicat ca, pe fondul unei competitii abia existente in sectorul de compensare-decontare, structura sa pe verticala nu reprezinta o problema.



Potrivit unor opinii din sistemul bancar, atata timp cat bursele nu au aceeasi platforma de compensare, nu exista o concurenta reala in ceea ce priveste preturile pentru servicii financiare.



In ultimul an, LSE a lansat un serviciu de tranzactionare a actiunilor olandeze, fapt care a fortat bursa pan-europeana Euronext sa-si reduca tarifele practicate. Euronext, rivalul Deutsche Boerse in cursa pentru LSE, a fost fondata in 2000 prin fuziunea burselor din Amsterdam, Bruxelles si Paris. In 2001, Euronext a achizitionat bursa din Lisabona, iar in 2002, piata internationala de instrumente derivate Liffe. ioana.leaua@zf.ro