Business Internaţional

Ce ar putea declansa urmatorul val al crizei?

03.10.2008, 16:40 30

Piata contractelor instrumentelor derivate pentru transferul riscului de credit (CDS), estimata la aproape 55.000 mld. de dolari, insa nereglementata si lipsita de transparenta, ar putea provoca urmatoarea criza a sistemului financiar, potrivit unei analize a Fortune Magazine.

Contractul credit default swap (CDS) este instrumentul derivat cu cea mai rapida ascensiune in sectorul financiar si a avut o contributie majora la provocarea actualei crize a creditelor ipotecare, deoarece a permis transferul facil si rapid al riscului de credit, incurajand bancile sa isi asume riscuri din ce in ce mai mari si sa renunte complet la prudenta.
La putin peste zece ani de la aparitia acestor derivate, piata contractelor credit default swap a ajuns la 54,6 mii de miliarde de dolari, in conditiile in care Produsul Intern Brut (PIB) al economiei globale in anul 2007 a fost de 54.300 mld. dolari, iar capitalizarea cumulata a tuturor companiilor listate pe Wall Street era, la finele lunii iunie, de 50.500 mld. dolari.
"Daca CDS-urile ar fi fost eliminate, companiile ar fi spus: "nu pot sa nu iau in calcul acest risc". Daca nu ar fi putut sa transfere riscurile mai departe, cu siguranta s-ar fi oprit", a aratat Michael Greenberger, profesor la Universitatea din Maryland si fost sef al diviziei de piete si comert la Comisia de supraveghere a contractelor futures pe pietele de marfuri.
Analistul se refera la bancile care au acordat credite ipotecare cu grad ridicat de risc, acumuland astfel datorii neperformante, care au condus in 2007 la debutul crizei financiare, urmat de numeroase falimente, nationalizari sau preluari de urgenta in cazul multor institutii simbol pentru economia Statelor Unite sau a Europei, precum Bear Stearns, Lehman Brothers, Washington Mutual, Merrill Lynch, AIG si Fortis.
Instrumentul derivat credit default swap este un contract prin care o institutie financiara (cumparatorul protectiei) achita o prima catre o alta entitate (vanzatorul protectiei), care se angajeaza sa plateasca o suma prestabilita in cazul in care unul din debitorii cumparatorului nu isi indeplineste obligatiile, respectiv nu achita datoria acumulata.
Principala diferenta dintre un contract credit default swap si un acord obisnuit de garantie sau asigurare in cazul unui credit este ca operatiunea se face fara ca debitorul sa aiba cunostinta despre efectuarea ei, fara a aduce modificari la acordul incheiat cu clientul.
Prima achitata de cumparatorul protectiei depinde de mai multi factori, printre care ratingul de credit al debitorului, maturitatea produsului si modurile in care poate surveni neplata obligatiilor incluse in contract (falimentul debitorului, negarea sau neplata obligatiilor, restructurarea obligatiei de referinta, nedeclararea sau accelerarea obligatiilor).
Prabusirea unei companii mari poate atrage dupa sine un efect domino care sa falimenteze sute de alte institutii si firme, conectate intre ele prin instrumente financiare CDS sau similare. Din acest motiv, autoritatile americane au intermediat preluarea Bear Stearns la un pret considerat simbolic si au decis sa nationalizeze asiguratorul American International Group (AIG), a carui cadere a fost cauzata aproape integral de pierderile provocate de contracte CDS.
Pe masura ce teama unei prabusiri a pietei credit default swap se accentueaza in sistemul financiar, interventia aparent iminenta a autoritatilor pentru reglementarea si transparentizarea acestor contracte pare sa intensifice pesimismul pietelor, deoarece efectele imediate ale unor masuri federale nu pot fi prevazute.
"Cea mai mare problema este ca nimeni nu poate cunoaste expunerea tuturor acestor companii mari, banci si corporatii, prin contracte CDS", potrivit lui Frank Partnoy, profesor la Universitatea din San Diego si fost vanzator de derivate la Morgan Stanley, care a avertizat constant in ultimii zece ani asupra pericolelor din piata instrumentelor similare CDS.
Deoarece sunt contracte, si nu titluri sau polite de asigurare sau garantie, angajamentele credit default swap pot fi incheiate foarte rapid, fiind suficient un apel telefonic sau un mesaj instant, aspecte care fac instrumentele cu atat mai atractive. Majoritatea aspectelor tehnice au fost standardizate de Asociatia Internationala pentru Derivate si contracte Swap.
In plus, atat timp cat exista un vanzator care sa fie pregatit sa raspunda dorintei unui creditor de a transfera riscurile, un contract CDS poate acoperi aproape orice fel de tranzactie.
Inghetarea pietei creditelor si prabusirea Bear Stearns explica scaderea puternica a contractelor CDS scadente in prima jumatate a anului, iar piata acestor instrumente a aratat constant semne de slabiciune si instabilitate din acel moment.
Contracte credit default swap sunt incheiate in prezent doar in cazurile in care debitorii dispun de lichiditati, cum ar fi General Motors, deoarece vanzatorii de protectie nu vor sa-si riste capitalul, iar piata nu poate anticipa ce efect va avea interventia autoritatilor pentru reglementarea operatiunilor cu astfel de instrumente.
"Nu poti decat sa-l urmaresti pe Bernanke la televizor", a spus un trader pentru Fortune Magazine, in timp ce presedintele Fed, Ben Bernanke, prezenta planul de salvare a sistemului financiar in Congresul american.
Astfel, dupa aproape un deceniu de crestere exponentiala, piata CDS este aproape de prima scadere puternica.