Business Internaţional

Cea mai mare banca din China ar putea primi fonduri de 22 mld. euro

06.01.2005, 00:00 23



Autoritatile chineze sunt foarte aproape de a aproba o infuzie de capital de peste 22 mld. euro in Banca Industriala si Comerciala din China (BICC), cea mai mare institutie financiara din China, mutare antemergatoare unei listari pe bursa externa de peste 10 mld. dolari (7,5 mld. euro), informeaza Financial Times.



In acest sens, banca de stat va initia pregatirile pentru o listare la bursa, si se asteapta ca in urmatoarele saptamani BICC sa invite un numar restrans de banci de investitii sa participe la licitatia pentru castigarea contractului de consultanta pentru listare.



Recapitalizarea si listarea BICC reprezinta un examen fara precedent al capacitatilor Beijingului de a-si reforma sectorul financiar. Persoane apropiate situatiei au afirmat ca planul urmeaza sa primeasca aprobarea definitiva din partea organismului de reglementare pana la sfarsitul acestei luni.



Totusi, acestia au avertizat ca autoritatile insarcinate cu aceasta decizie, inclusiv institutia de monitorizare a sectorului bancar din China si Consiliul de Stat, executivul tarii, ar putea intarzia luarea unei hotarari. Daca acest plan va fi aprobat, plan ce include masuri prin care BICC va fi transformata intr-o societate pe actiuni, se va actiona asupra sistemelor de supervizare a managementului companiei, a sitemului de tehnologie a informatiei si a celui de credite, este aproape sigur ca decizia va fi urmata de o infuzie de fonduri guvernamentale.



La sfarsitul anului 2003, guvernul chinez a cheltuit 45 mld. de dolari (33,6 mld. euro) din rezervele valutare pentru recapitalizarea Bancii pentru Constructia Chinei si Bancii Chineze, doua dintre "cele patru mari" banci publice care urmeaza sa fie listate in acest an.



Persoane la curent cu ultimele evolutii ale evenimentelor spun ca valoarea injectiei de capital nu a fost inca stabilita cu certitudine, dar ca ar putea ajunge pana la 45 mld. dolari.



Listarea la bursa din Hong Kong si probabil la cea din New York va avea loc cel mai probabil in 2006, dar se preconizeaza ca va fi mai mare decat cea a BCC, care vizeaza o oferta de actiuni de 5-10 mld. dolari (3,7-7,5 mld. euro).



China detine rezerve valutare de peste 540 mld. dolari (404 mld. euro), ceea ce confera guvernului capacitatea de a aloca BICC fondurile necesare reechilibrarii bilantului. Datorita marimii sale, BICC a avut cel mai mult de suferit in anii in care creditele pentru intreprinderile de stat erau directionate de la guvern.



La sfarsitul lui septembrie rata creditelor neperformante a bancii se situa la 19,46%, sau aproximativ 91 mld. dolari (68 mld. euro), peste media pe tara de 13%.