Business Internaţional

Cea mai mare economie europeana a cazut prada recesiunii

13.11.2008, 16:47 17

Produsul Intern Brut al Germaniei a pierdut 0,5% fata de trimestrul doi, cand a coborat cu alte 0,4%, conform datelor oferite de Biroul Federal de Statistica din Wiesbaden. Economistii se asteptau la un declin de 0,2%, insa estimarile lor au fost infirmate. Ultima contractie de asemenea anvergura a economiei in doua trimestre consecutive - definitia tehnica a unei recesiuni - dateaza din 1996, scrie Bloomberg.

Companiile germane reduc productia, in conditiile in care incetinirea cresterii economiei mondiale afecteaza cererea la export. Siemens, cea mai mare companie europeana din sectorul de inginerie, planuieste sa disponibilizeze 16.750 de angajati pana in 2010 pe fondul scaderii profitului. Indicele german de referinta DAX s-a depreciat mai mult de 40% anul acesta, iar increderea in sectorul de business a coborat luna trecuta la cel mai scazut nivel al ultimilor cinci ani, in timp ce numarul comenzilor pentru produse manufacturate s-a prabusit in septembrie.
"Recesiunea din Germania a lovit din plin si este foarte grava", spune Holger Schmieding, economist-sef pe Europa al Bank of America. "Riscul ca economia germana sa se contracte cu mai mult de 1% anul viitor creste, iar noi vom fi nevoiti sa revizuim in scadere previziunile si pentru zona euro."
Pe parcursul acestui an, economia a crescut cu 0,8%, in conditiile in care datele sunt ajustate la numarul de zile lucratoare, conform biroului de statistica. Incetinirea economica din trimestrul al treilea a fost provocata in principal de sectorul comercial, in conditiile in care volumul exporturilor a scazut, iar cel al importurilor a crescut.
Volumul cheltuielilor guvernamentale si cel al consumului a crescut "usor", a recunoscut biroul. Saptamana trecuta, Fondul Monetar International a previzionat contractii ale economiilor Statelor Unite, Japoniei si ale zonei euro anul viitor, pentru economia Germaniei fiind estimata o cifra de 0,8%.
Comisia Europeana a anuntat la inceputul lunii noiembrie ca cele 15 state ale zonei euro sunt probabil deja in recesiune. Peste 40% din totalul exporturilor Germaniei se indreapta catre statele zonei euro.
Ralph Solveen, economist al Commerzbank din Frankfurt, se asteapta la o revenire "marginala" in a doua jumatate a anului viitor.
"Economia Germaniei ar fi incetinit si daca nu se profila criza financiara, care doar i-a dat un imbold pentru a intra in recesiune", a spus el. "Factorii care au incetinit cresterea economica la inceputul acestui an, precum inflatia mare, o moneda euro puternica si o politica monetara stricta, sunt toate pe cale de disparitie, fapt ce ar trebui sa salveze economia anul viitor."