Business Internaţional

Ceva nu funcţionează sub crustă lucioasă a economiei germane. “Industria şi exporturile încă se chinuie să-şi recapete forţa”

Ceva nu funcţionează sub crustă lucioasă a economiei...

Autor: Bogdan Cojocaru

26.04.2016, 20:05 398

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa şi motorul de creştere al zonei euro, doar pare puternică, în realitate fiind vulnerabilă la turbulenţele din lumea emergentă, avertiza luni un renumit institut german de cercetare, În aceeaşi zi, un indicator al încrederii companiilor germane a arătat o scădere neaşteptată pentru aprilie.

”La prima vedere, economia Germaniei pare că o duce chiar bine, însă problemele economiilor emergente şi creşterea preţurilor energiei ameninţă să încetinească creşterea”, explică specialiştii institutului economic IW, finanţat de companii.

Avertismentul vine după ce preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a declarat că dobânzile negative, o măsură de politică monetară care nelinişteşte publicul german, ar putea persista ani de zile. Dobânzile negative îi fac pe nemţi să se simtă nesiguri în ceea ce priveşte economiile lor şi planurile de pensionare. Această nesiguranţă este periculoasă pentru economie deoarece cheltuielile populaţiei au devenit principalul motor de creştere, luând locul exporturilor.

Exporturile, pentru care Germania este renumită, slăbesc în parte din cazua situaţiei nesigure din economiile emergente, continuă analiza IW, preluată de MarketWatch.

”În plus, costurile unitare cu forţa de muncă sunt în creştere, ceea ce reduce competitivitatea companiilor”.

Săptămâna trecută, OCDE a publicat un raport în care atrage atenţia că taxele aplicate muncii în Germania sunt pe locul trei ca mărime în Europa. Şi impozitele aplicate companiilor sunt peste media europeană.

În lumea emergentă, Brazilia, una dintre cele mai mari economii din grupul BRICS, se confruntă cu o recesiune puternică şi cu o criză politică. Rusia, o altă mare economie emergentă, este izolată comercial şi financiar de Occident şi este, de asemenea, în recesiune. Din China, cea mai mare economiei din acest club, vin date macro cel puţin ciudate. Pe de o parte, datoria totală a ţării a ajuns în primul trimestru la cel mai ridicat nivel din istorie, de 237% din PIB, în condiţiile în care statul a încetat să-şi mai salveze companiile supraîndatorate intrate în incapacitate de plată. De cealaltă parte sunt datele oficiale de creştere economică. Ele arată pentru primul trimestru un avans încurajator, de 6,7%, conform cu planurile guvernului. Însă luate separat, creşterile din 28 din cele 34 de provincii, municipalităţi şi regiuni autonome chinezeşti sunt peste media de 6,7%, în unele cazuri cu mult peste. Pentru mulţi analişti statistica Beijingului nu este de încredere.

IW estimează pentru Germania creştere economică de 1,5% anul acesta şi de 1,25% pentru 2017. Ambele prognoze sunt mai pesimiste decât cele ale guvernului. Analiza institutului arată că optimismul exportatorilor este în retragere. Circa 15% dintre companiile intervievate anticipează că anul acesta livrările în străinătate se vor reduce, faţă de 12% în studiul anterior, din toamnă.

”Încetinirea economiei globale lasă o amprentă clară asupra aşteptărilor companiilor în ceea ce priveşte exporturile”, spune Michael Huether, directorul IW.

Separat, institutul economic Ifo şi-a publicat sondajul lunar realizat în rândul executivilor de companii. Acesta arată o înrăutăţire uşoară a percepţiei condiţiilor actuale de afaceri, scrie Deutsche Welle. Indicele general al încrederii a scăzut de la 106,7 puncte în martie la 106,6 puncte în aprilie. S-au îmbunătăţit, însă, aşteptările privind următoarele şase luni. La sondaj au participat 7.000 de firme.  

Pentru Carsten Brzeski, “datele Ifo arată că de mulţi temută încetinire globală accentuată nu se întâmplă. Cel puţin economia Germană pare rezistentă. Însă, dacă treci de suprafaţă, apare o imagine îngrijorătoare. Industria şi exporturile încă se chinuie să-şi recapete forţa”.