Business Internaţional

CEZ, uriasul ceh, se pregateste sa cucereasca piata internationala a energiei

20.09.2004, 00:00 18



Fara sa-i pese de intrigile politice care l-au obosit pe predecesorul sau, directorul executiv al Ceske Energeticke Zavody (CEZ), Martin Roman, viseaza un program de expansiune care ar putea transforma cea mai mare companie energetica a Cehiei in prima corporatie internationala a acestei tari, relateaza Wall Street Journal Europe.



In varsta de 35 de ani, Roman ignora si ingrijorarile analistilor, care sustin ca el si echipa sa de conducere ar putea fi prea neexperimentati pentru a putea face achizitii internationale, si ca ar putea fi tentati sa plateasca prea mult pentru tintele lor.



"Avem experienta, avem strategia potrivita si avem resursele pentru a deveni cei mai puternici din regiune", a declarat directorul executiv al CEZ, care este in fruntea companiei de abia din luna aprilie.



Roman are unele motive bune pentru a afisa optimism. Potrivit analistilor economici, gigantul ceh, urmand o strategie trasata de fostul CEO Jaroslav Mil, a realizat ceea ce nu a reusit nici o alta companie energetica din Europa de Est: tranzitia de la un mamut post-comunist la o corporatie moderna.



Pretul actiunilor CEZ s-a dublat in ultimele 18 luni, pe masura ce compania, deja cu o pozitie dominanta pe piata interna, si-a vandut o treime din productie unor piete precum cea germana sau austriaca. Cu preturi cu peste 10% mai mici decat cele promovate de tarile vecine, pe fondul unui avantaj dat de costul fortei de munca, CEZ a obtinut din exporturi, in 2003, venituri de peste 400 milioane euro.





Pe calea achizitiilor externe



Vanzarile pe piata interna si externa au sprijinit efectuarea de achizitii straine, menite sa majoreze capacitatea de generare, astfel incat compania sa poata exporta si mai multa energie.



Roman estimeaza ca CEZ poate investi pana la 500 milioane de euro pe an in efectuarea de achizitii, in urmatorii sase ani.



CEZ a intalnit recent un obstacol, cand comitetul de privatizare a recomandat guvernului slovac sa vanda unui concurent- Enel, compania energetica italiana- procentul de 66% din principala companie energetica a Slovaciei, Slovenske Elektrarne. Compania slovaca era cea mai mare tinta de achizitii a cehilor, iar asteptarile analistilor ca CEZ va castiga tranzactia au determinat o apreciere cu 3,8% a actiunilor companiei, vineri, inainte de anuntarea rezultatului.



Cu ocazia primei sale incercari pe piata externa, in luna iulie, Roman a platit 281,5 milioane de euro pentru a cumpara trei distribuitori de energie din Bulgaria. Directorul executiv al CEZ a anuntat ca intentioneaza sa depuna oferte pentru companii energetice in Bulgaria, precum si pentru distribuitori din Romania, Polonia, Ucraina si Republica Moldova. Datoria CEZ, de circa 560 milioane euro, reprezinta 28% din capitalul companiei si, la nevoie, ar putea creste pana la 50% din capital, pentru a finanta programul de achizitii.



"CEZ are multi bani la dispozitie si trebuie sa ii foloseasca", a declarat Roman Cenek, analist specializat pe probleme de energie la firma ceha de brokeraj Atlantik Financni Trhy. "Bine realizata, aceasta strategie ar putea avea succes si va aduce vesti bune pentru investitori".





Si guvernul castiga daca CEZ are succes



Profitul net al CEZ pe 2003 a fost de 440 milioane de euro, iar pentru anul in curs se preconizeaza un profit de 300 milioane de euro. Ambele rezultate sunt distorsionate de vanzarea unora dintre activele CEZ.



Daca strategia CEZ are succes, analistii estimeaza profituri si dividende in crestere, de pe urma carora ar beneficia atat investitorii privati, care detin o treime din actiuni, cat si Republica Ceha, care detine restul de doua treimi.



Se asteapta ca guvernul sa vanda, treptat, majoritatea actiunilor pe care le detine, sau toate actiunile aflate in proprietatea sa, dar probabil va astepta ca valoarea acestora sa creasca, sustin persoane familiare cu problema. Guvernul spera sa poata folosi castigurile din vanzarea ulterioara de actiuni, pentru a injecta capital in fondul de pensii de stat, care a inregistrat anul trecut un deficit de 700 milioane de dolari (571 milioane de euro), au declarat aceleasi surse.



Inainte de caderea comunismului, in 1989, CEZ avea prea mult personal si era ineficienta si poluanta, situatie obisnuita in regiune la vremea respectiva. In anii '90, compania si-a modernizat majoritatea retelei si a construit doua reactoare la Temelin, langa granita cu Austria. Pentru aceasta a fost adaptat un model sovietic, prin utilizarea de tehnologie mai moderna occidentala, iar costul total a fost de 4 miliarde de dolari.



Dar abia din 2000, de cand Mil a ocupat postul de director executiv, s-a trecut la masuri agresive de reducere a costurilor si la restructurari majore. In rastimpul de trei ani cat Mil a fost la conducere, numarul angajatilor CEZ a scazut cu aproape 25%, pana la aproximativ 6.800 de oameni. Productia anuala per angajat a crescut la 729 megawati-ora in 2003, de la 467 megawati-ora in 2000. Sub conducerea lui Mil, CEZ a cumparat cinci distribuitori cehi de energie, pentru a consolida pozitia dominanta a companiei pe piata autohtona. CEZ controleaza in prezent 61% din productia de energie a Cehiei si respectiv 57% din distributie.



Dupa ce guvernul a refuzat sa vanda CEZ investitorilor straini in 2002, Mil a trasat un plan de expansiune pe trei ani, in parte pentru ca gigantul nu mai avea loc sa se extinda pe piata locala. Dar Mil a intrat in conflict cu guvernul ceh in toamna lui 2003, cand statul a incercat sa vanda unor investitori straini o mina de carbuni, la care CEZ este actionar. Fostul director executiv a considerat ca pretul era prea scazut si, sfidand instructiunile executivului, a anuntat ca CEZ va depune o oferta pentru mina, pentru a proteja actionarii minoritari. Astfel ca a fost rapid inlocuit din post. Vanzarea minei a fost ulterior anulata. Mil nu a comentat concedierea sa, din motive de confidentialitate.



Acum, sustin analistii, provocarea lui Roman este sa continue strategia lui Mil, fara a intra in conflict cu guvernul ceh. Cu toate ca planul de expansiune este sprijinit de actualul executiv, "guvernul viitor ar putea hotari ca vrea banii CEZ, in loc sa ii lase sa investeasca in achizitii", este de parere Aziz Unan, seful departamentului de cercetare al firmei cehe de brokeraj Wood&Co.



Alti analisti se intreaba daca Roman si ceilalti directori ai CEZ au destula experienta internationala. Seful CEZ a declarat, ca raspuns, ca el si alti manageri au facut studii in strainatate, iar unii au lucrat pentru corporatii internationale. Inainte de a se alatura CEZ, Roman a fost seful grupului ceh Skoda Holding, care produce turbine si generatoare pentru uzine energetice si care se confrunta cu restrangerea pietelor locale.



Cei mai multi analisti aproba strategia de extindere elaborata de CEZ, avand in vedere ca proportia datoriei in capital este mai redusa decat in cazul celor mai multi concurenti europeni. Unii sunt insa ingrijorati ca CEZ ofera un suprapret pentru achizitiile sale. "Unele din activele din est sunt de o calitate dubioasa", a declarat Marc Watton, de la BNP Paribas, Londra, "si, in calitate de analist de credit, unele din aceste achizitii m-ar ingrijora in ceea ce priveste riscul pe care il prezinta la adresa stabilitatii financiare a CEZ".



Cu toate ca majoritatea analistilor nu cred ca CEZ a platit prea mult pentru distribuitorii de energie bulgari, se temeau ca ar putea face acest lucru pentru Slovenske Elektrarne.



"Vor mai fi multe posibilitati de achizitii in regiune in anii care vor urma", a declarat Alejandro Demichelis, consultant la Wood Mackenzie, Edinburgh.