Business Internaţional

Cheia succesului economic al Germaniei: băncile mici, după modelul berăriilor de cartier

Cheia succesului economic al Germaniei: băncile mici, după modelul berăriilor de cartier

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

27.02.2012, 00:03 730

Aşa cum o mare parte din berea servită în barurile din Germania provine de la berării de cartier, după reţete tradiţionale, piaţa depozitelor şi creditelor pentru populaţie şi firme este dominată de bănci mici, datorită cărora sistemul nu se "îndoaie" sub greutatea crizelor externe, scrie Thomson Reuters.

Cu rădăcini în comunităţile locale şi cu o structură care descurajează expansiunea agresivă pe plan interna­ţio­nal, inovaţia şi complexitatea, mi­cile cooperative bancare care domină pia­ţa germană asigură stabi­lita­tea economiei şi limi­tează semnificativ con­se­cin­ţele unor eventuale falimente în sistem, se arată într-o analiză a Reuters.

Sutele de bănci mici deţi­nute la ni­vel local, municipal sau controlate chiar de clienţii lor re­prezintă o sursă si­gură de credite pen­tru consumatori şi pentru IMM-uri, reducând vulne­ra­bilitatea la o criză a creditelor ase­me­nea unor "micro­berării ale industriei financiare".

Conservarea ratingului de credit triplu-A al Germaniei, cu perspectivă sta­bilă de la toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară, se datorează în mare măsură acestor bănci.

"Ai doi piloni solizi în sistem, băncile de economii şi cooperativele bancare, care vor susţine întotdeauna economia şi vor cauza probleme la nivel naţional", comentează Michael Dawson-Kropf, director în cadrul agenţiei Fitch.

Stabilitatea sistemului bancar formează un "cerc virtuos" în com­bina­ţie cu puterea economiei germa­ne ca întreg. Datoriile de stat şi ale autorităţilor locale nu reprezintă un punct slab pentru bănci, ca în alte state ale zonei euro, iar analiştii consideră că şi cultura conservatoare a creditorului caracteristică Germa­niei joacă un rol important.

"Tensiunile continue din pieţe au afectat băncile germane mai puţin decât pe cele din alte ţări ale zonei euro, deoarece beneficiază de piaţa lo­cală uriaşă de economii şi de încre­derea investitorilor în statul german", se arată într-un raport al Moody's privind sistemul bancar german.

Model de afaceri simplu pentru bănci şi berării

Astfel, la fel cum micile berării germane urmează încă principiile purităţii berii bavareze formulate în secolele XV-XVI, băncile de econo­mii au păstrat un model de afaceri simplu, reinvestind depozitele în economia regională prin credite către firme şi populaţie, arată Reuters.

În Germania funcţionează 2.000 de bănci, faţă de doar 405 în Marea Britanie, 415 în Spania, 785 în Italia sau 1.147 în Franţa, potrivit Băncii Cen­trale Europene.

Datele Bundesbank arată că cele mai mari bănci germane, Deutsche Bank şi Commerzbank, con­cu­­rează pe plan lo­cal cu 1.200 de co­ope­rative ban­care, 438 de bănci de economii deţi­nu­te la nivel local şi 10 Lan­des­bank-uri - bănci re­gionale con­tro­late de guvernele landurilor, care au ca principal obiect de acti­vitate sprijini­rea eco­no­miei din regiune.

Băncile de economii sunt cei mai mari credi­tori din Germania, cu o cotă de piaţă cumulată de 20%, urmate de Landes­bank-uri, cu 17%, şi co­o­pera­tive, cu 12%, potrivit datelor din decembrie.

Instituţiile de credit defi­nite de banca centrală drept "mari" au o cotă de piaţă de numai 12% din împru­mutu­rile acordate în Ger­mania, adică 495,9 miliarde euro din 3.941 miliarde euro la nivelul lunii decembrie.

Totodată, în ultimii doi ani, marile bănci cu activităţi internaţionale s-au văzut nevoite să restrângă creditarea pe plan local pentru a-şi consolida ca­pitalul, iar băncile mai mici, cu ope­raţiuni limitate la oraşe sau regiuni, au reuşit să acopere în mare măsură golul rămas pe piaţă.

Băncile mici sunt totodată prin­cipalii susţinători ai sectorului între­prinderilor de mărime medie, compa­nii nelistate cu afaceri anuale între 50 milioane euro şi 500 milioane euro, care asigură însă până la 90% din locurile de muncă din Germania.

Micile instituţii de credit sunt la fel de capabile să susţină economia ca marile multinaţionale, mai ales pentru că nu-şi riscă banii pe planuri comple­xe de expansiune, observă Martin Faust, profesor de ştiinţe bancare la Şcoala de Finanţe din Frankfurt.

Activele sistemului bancar ger­man totalizau 7.280 miliarde euro la finele lunii iunie a anului trecut, faţă de un produs intern brut de 2.470 miliarde euro la sfârşitul lui 2010. La un raport active-PIB de 2,95, sectorul bancar german este mic prin com­paraţie cu alte state dezvoltate, pre­cum Elveţia, Olanda, Mare Britanie, Spania şi Franţa, potrivit datelor OCDE, BCE şi băncii naţionale a Elveţiei, citate de Reuters.

Germania este cea mai mare eco­nomie din Europa, iar liderii ei decid politicile din Uniunea Europeană.