Business Internaţional

ChevronTexaco a castigat 2,5 mld. dolari intr-un trimestru

04.05.2004, 00:00 15



ChevronTexaco si-a majorat cu o treime profitul net in primul trimestru, raportand un rezultat record de 2,56 miliarde de dolari.



Numarul doi in topul companiilor petroliere din SUA a indicat ca pretul ridicat al benzinei si cererea solida au favorizat obtinerea acestui rezultat.



Vanzarile trimestriale au crescut cu 9%, la 33,57 miliarde de dolari. In acelasi timp, productia s-a diminuat la nivel global cu 2%, la 2,46 milioane de barili pe zi, reflectand scaderea rezervelor si impactul vanzarii unor campuri petroliere. Drept urmare, profitul diviziei de exploatare si productie a stagnat la 1,95 miliarde de dolari.



Cele mai bune rezultate au fost obtinute in sectorul de distributie, unde castigul s-a dublat, la 640 de milioane de dolari, datorita majorarii productiei rafinariilor. De asemenea, divizia de produse chimice si-a imbunatatit profitul fata de intervalul similar din 2003, de la trei milioane de dolari la 74 milioane de dolari.



ChevronTexaco a folosit o parte din resursele de lichiditati pentru a-si reduce datoriile la un nivel echivalent cu 25% din capitalul total. In ultimele cinci trimestre, compania a rambursat datorii de aproximativ patru miliarde de dolari.



Lichiditatile au crescut cu o treime, la sase miliarde de dolari, ceea ce sporeste flexibilitatea financiara a companiei, asigurand rezervele necesare pentru majorarea valorii dividendelor, realizarea de noi achizitii si finalizarea unor proiecte de dezvoltare. Recent, compania a anuntat un plan de rascumparare a actiunilor cu o valoare de cinci miliarde de dolari.