Business Internaţional

China: Graba strica treaba in materie de curs valutar

06.10.2004, 00:00 29

China a rezistat weekend-ul trecut, la Washington, presiunilor facute de statele industrializate in favoarea liberalizarii regimului sau valutar, informeaza Financial Times.
Jin Renquin, ministrul de finante chinez, si Zhou Xiaochuan, guvernatorul bancii centrale, au declarat vineri, in cadrul unei intalniri a G7 -prima la care China, in prezent a saptea economie a lumii, a participat vreodata- ca tara lor isi mentine declaratia ca va avea nevoie de mai mult timp pentru a lua in considerare introducerea unei flexibilitati superioare a cursului de schimb.
Grupul celor sapte state cele mai industrializate (Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia si SUA) au apreciat dezbaterea deschisa, dar progresul facut a fost minim. G7 si-a reafirmat nemultumirea fata de faptul ca moneda nationala chineza este legata de dolarul american, ceea ce, sustin membrii grupului, accentueaza deficitul de cont curent al SUA si dezechilibrele economice pe plan mondial.
Un oficial din cadrul departamentului de trezorerie al Statelor Unite a declarat ca pe fondul unui climat economic global relativ favorabil si a unei volatilitati scazute a pietelor financiare, China ar avea ocazia perfecta pentru a trece la un regim de fluctuare libera a cursului de schimb. Potrivit aceluiasi oficial, experienta Chinei din anii '90, cu rata flexibila de curs valutar, arata ca nu exista obstacole insurmontabile in ceea ce priveste trecerea la un regim valutar liberalizat. "Cred ca s-ar putea face acum", a conchis oficialul american.
Diplomatii europeni au fost mai intelegatori fata de pozitia Chinei. Gerrit Zalm, ministrul de finante olandez care a reprezentat Uniunea Europeana, a descris intanirea drept "un pas inainte". Potrivit lui, oficialii chinezi "sunt convinsi de rolul important al cererii si ofertei si al unei flexibilitati mai mari, dar nu sunt inca dispusi sa stabileasca un program".
Declaratiile venite din partea UE si a SUA au fost mai putin radicale decat in cadrul intalnirilor precedente, fapt care ar putea fi pus pe seama cresterii rapide a economiei globale in 2004. Atmosfera mai relaxata ar putea de asemenea reflecta o acceptare a realitatii ca dezechilibrele economice globale sunt rezultatul inevitabil al eforturilor facute de SUA pentru impulsionarea cererii interne, al dorintei tarilor asiatice de a-si majora rezervele valutare si al nivelului redus al cererii in zona euro. ioana.leaua@zf.ro