Business Internaţional

China, in top si la investitiile straine

30.06.2004, 00:00 84

China a devenit anul trecut cel mai mare beneficiar de investitii straine directe, devansand Statele Unite, potrivit statisticilor date publicitatii de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
"Prezenta investitorilor s-a simtit cel mai puternic in China, singura tara care nu inregistrat trendul descendent al fluxurilor de capital observat la scara mondiala incepand cu anul 2000", se arata in raportul OCDE.
China a atras 53 de miliarde de dolari sub forma de investitii straine directe, cu 13 miliarde dolari peste nivelul inregistrat in SUA.
Potrivit OCDE, succesul Chinei reprezinta o parte din "cel mai important flux net de investitii indreptat spre tarile in curs de dezvoltare si pietele emergente de pana acum".
Luxemburg a raportat chiar mai multe investitii straine directe, 73 de miliarde, dar OCDE a stabilit ca majoritatea sumelor au fost fluxuri financiare in cadrul componentelor companiilor de tip holding.
Companiile au profitat de oportunitatile oferite de pietele in dezvoltare si au redus investitiile in tari ca Japonia, Marea Britanie si Germania, unde ritmul de crestere economica a incetinit. Majoritatea investitorilor pe aceste piete au preferat sa-si consolideze achizitiile anterioare.
Statele Unite, care au atras in 2002 investitii in valoare de 72 de miliarde de dolari, au consemnat cea mai mare scadere dintre toate cele 30 de tari industrializate membre ale OCDE.
In Germania, valoarea investitiilor straine a coborat de la 36 miliarde de dolari la doar 13 miliarde dolari. Cu 47 miliarde de dolari, Franta s-a mentinut la un nivel apropiat de 2002, diferenta, in scadere, fiind de doua miliarde dolari.
"Franta a ramas o zona atractiva pentru investitori deoarece firmele straine pot prelua companii locale mai usor decat in alte tari", mai mentioneaza raportul OCDE.
Si Marea Britanie a fost puternic lovita. Nivelul investitiilor straine in regat s-a injumatatit aproape, potrivit raportului OCDE, ajungand la 14,6 miliarde de dolari.
In Europa Centrala, investitiile straine directe au scazut dramatic. In Slovacia, diminuarea a fost de 85%, iar investitiile straine directe au ajuns in 2003 la 0,6 miliarde dolari. In Republica Ceha, investitiile au scazut cu 70%, pana la 2,6 miliarde de dolari. Aceste diminuari ar putea fi rezultatul proiectelor mari de investitii desfasurate in 2002, in special in sectoarele energetic si al industriei de automobile.
Per ansamblu insa, anul precedent a fost unul linistit din punct de vedere al investitiilor straine directe, pe fondul unei economii mondiale prea putin active.
In tarile din OCDE, investitiile straine directe au cunoscut o diminuare de 28%, situandu-se in 2003 la nivelul de 384 miliarde de dolari (210 miliarde lire sterline).
"Redresarea economica globala slaba, problemele de securitate si preferinta multor companii de a-si consolida achizitiile existente in detrimentul realizarii de investitii noi" au fost factorii responsabili de scaderea substantiala a valorii investitiilor straine in cadrul OCDE.
In acelasi timp, influxurile nete de investitii straine directe au crescut de sase ori, cu 192 miliarde de dolari, in tarile din afara organizatiei, se arata in raport.
China a fost invingatorul detasat din acest pluton, depasind India, care a inregistrat investitii straine directe in valoare de 4 miliarde de dolari si Rusia, pentru care investitiile s-au cifrat la numai 1 miliard de dolari. Performanta Rusiei a fost cea mai slaba de la mijlocul anilor '90, iar majoritatea investitiilor in companiile rusesti au fost canalizate spre sectorul energetic.
In prezent, economiile emergente atrag investitii datorita marimii pietelor interne in dezvoltare si nu neaparat costurilor mai scazute de productie, cum era cazul in anii precedenti, afirma OCDE.