Business Internaţional

Citigroup are probleme in Coreea de Sud

05.10.2004, 00:00 12

Problemele juridice cu care se confrunta Citigroup in Asia au primit un nou impuls. Organismul de reglementare al pietei financiare din Coreea de Sud a declarat ca va investiga modul de desfasurare al activitatii grupului in aceasta tara, dupa ce Japonia a decis sa inchida divizia de private banking (servicii financiare oferite celor mai instariti clienti-n.red), informeaza Financial Times.
Cel mai mare ofertant de servicii financiare din lume a primit luna trecuta o lovitura serioasa, cand Agentia de Servicii Financiare din Japonia i-a ordonat sa-si inchida divizia de servicii financiare private, sub acuzatia de incalcare a legilor bancare. Cateva zile mai tarziu, bancii americane i-a fost interzis sa participe la licitatiile care vizau obligatiunile guvernamentale japoneze, din cauza penalitatii primite de la organismul de supraveghere a pietei financiare.
"Legat de ceea ce s-a intaplat cu Citigroup la Tokyo, ne intereseaza si operatiunile sale din Coreea. Vom investiga cu precadere divizia de private banking", a anuntat un oficial al Serviciului de Supraveghere Financiara (organismul de supraveghere financiara din Coreea de Sud). Acesta a adaugat ca organismul din care face parte va demara investigatiile in cursul acestui an si va verifica modul de desfasurare al tranzactiilor pe valuta de la Citibank, o divizie a Citigroup, suspecta de efectuarea unor activitati de spalare de bani si scurgere de fonduri interne.
Citigroup se confrunta cu mai multe procese de miliarde de dolari intentate de investitori din SUA si Chuck Prince, director executiv, si-a stabilit ca prima prioritate refacerea reputatiei gigantului financiar.
Nu este clar ce efect va avea investigatia asupra fuziunii dintre sucursala coreeana a Citibank si KorAm Bank, a sasea banca din Coreea de Sud, pe care Citigroup a achizitionat-o in aprilie acest an, pentru 2,6 miliarde dolari. Noua institutie financiara-numita Citibank Korea- isi va incepe activitatea in noiembrie.
ioana.leaua@zf.ro