Business Internaţional

Citigroup: profitul record s-ar putea sa nu ajute la nimic

20.01.2005, 00:00 14



Directorul executiv al Citigroup, Charles Prince, va anunta azi, potrivit analistilor, un profit record pentru cea mai mare companie de servicii financiare din lume, informeaza Bloomberg. Dar acest fapt nu va fi de ajuns pentru a reface increderea investitorilor intr-o institutie amestecata in scandaluri pe trei continente.



"Oamenii sunt in prezent foarte circumspecti", a declarat David Nelson, de la Legg Mason Funds Management, din Baltimore. Firma este al 39-lea investitor ca marime al Citigroup, detinand 14 milioane actiuni.



Analistii intervievati de Thomson Financial se asteapta ca banca newyorkeza sa anunte azi un profit net pe al patrulea trimestru cu 11% mai mare, de 5,31 miliarde dolari (4,05 miliarde euro). Cresterea, generata de venituri mai mari din carduri de credit si activitatea de servicii bancare pentru persoane fizice (consumer banking), ar determina un profit anual de 21 miliarde dolari (16 miliarde euro), dublul sumei pe care analistii se asteapta sa o raporteze JPMorgan Chase, a doua banca din SUA ca marime.



Prince a fost nevoit sa aloce mult timp refacerii reputatiei companiei, care si-a pierdut licenta de a desfasura activitati de private banking in Japonia si a trebuit sa puna deoparte 4,95 miliarde dolari (3,77 miliarde euro) pentru a plati despagubiri. El a afirmat, intr-un discurs din 4 noiembrie 2004, ca "modul in care facem afaceri este la fel de important ca si cate afaceri incheiem".



Actiunile Citigroup s-au apreciat cu 11% din data de 20 octombrie, cand Prince a anuntat ca trei directori din conducerea de varf a diviziei japoneze vor parasi compania.



Dar aprecierea din ultimele luni nu a fost suficienta pentru a acoperi pierderile anterioare, dupa ce banca a constituit rezerve de 4,95 miliarde dolari (3,77 miliarde euro) in al doilea trimestru al 2004, pentru a acoperi solicitarile de despagubiri in urma acuzatiilor ca ar fi ajutat companii precum WorldCom sa fraudeze investitorii.



In 2004, actiunile Citigroup au cunoscut, per ansamblu, un declin de 0,7%, in timp ce titlurile JPMorgan au crescut cu 6,2%.