Business Internaţional

Citigroup se lupta inca cu problemele de ordin etic

18.10.2004, 00:00 16



Directorul executiv al Citigroup, Charles O. Prince, adus de catre Sanford I. Weill, acum presedinte, drept succesor al sau la carma celei mai mari firme de servicii financiare din lume, afiseaza o filozofie simpla de management: "In fiecare luna esti evaluat. Si ai rezultate bune sau rezultate proaste. La sfarsitul fiecarei perioade de timp, noi vom decide daca ai facut treaba buna sau nu."



Prince a incheiat saptamana aceasta primul an la conducerea companiei. In ochii unora dintre investitori si analisti, conform standardelor anuntate de Prince toamna trecuta si prin prisma preformantei actiunilor Citigroup, rezultatele lui Prince sunt cu dus si-ntors, scrie Wall Street Journal Europe.



Price a depus eforturi substantiale pentru reinstaurarea calmului in compania implicata in mai multe scandaluri. Acesta a incercat din greu sa consolideze legaturile cu oficiali cheie precum procurorul general al statului New York, Eliot Spitzer.



Prince nu s-a ferit de a-si cere scuze in cazul unor erori importante. Insa spre deosebire de predecesorul sau, Prince nu mentine o relatie foarte buna cu media.



In ciuda unor rezultate record, un ritm constant al problemelor de etica a subminat eforturile de repozitionare a bancii la statutul de titular "al celor mai bune practici".



Recenta decizia a organismului de supraveghere financiara din Japonia de a inchide afacerea de private banking a Citigroup din aceasta tara i-a zguduit pe investitorii care incepusera sa uite de scandalul dintre Citigroup si Worldcom. Unii pun la indoilala realizarile lui Prince cu privire la reformarea mediului care a condus la asemenea scandaluri.



"La Citigroup exista probleme de etica care penetreaza intreaga companie", crede Wendell L. Perkins, senior portofolio manager la Johnson Asset Management.



Pe vremea cand Weill conducea compania, precizeaza Perkins, exista o mai buna comunicare intre director si investitori. Atitudinea lui Prince ingreuneaza procesul de evaluare a companiei. "As vrea sa se faca mai vizibil. Nu se face vazut si foarte rar auzi de el.Nu isi comunica foarte bine parerile", adauga Perkins.



Un purtator de cuvant al Citigroup a raspuns ca Prince si-a anuntat clar viziunea sa prin aparitii periodice si prezentari in fata analistilor si investitorilor. Obiectivele sale generale pentru Citigroup includ dezvoltarea retelei internationale de franciza si achizitii strategice.



In perioada administratiei lui Prince, actiunile Citigroup au urcat modest la inceput, apoi au pierdut teren. In prezent se tranzactioneaza la un nivel cu aproape 4% mai mare decat cel de dinaintea venirii lui Prince la conducere. In aceeasi perioada, indicele Dow Jones US Diversified Financial Index din care Citigroup face parte a urcat cu 6,6%.



In iulie 2003, cand Citigroup a anuntat ca Prince va prelua functia executiva, actiunile companiei se redresasera deja fata de perioada scandalului Enron si WorldCom in care a fost implicata si celebra banca, datorita analizelor defectuoase ale actiunilor.



Prince a reusit insa sa intareasca relatiile cu procurorul Spitzer. El si-a facut un obicei sa il anunte pe Spitzer de chestiuni legate de regulament inainte de publicarea acestora. Spitzer confirma acest lucru spunand ca nu a avut un asemenea dialog cu Weill.



In timp ce bancile rivale au efectuat mega-fuziuni, Citigroup a anuntat o serie de mici achizitii: divizia consumer finance a Washington Mutual; KorAm Bank din Coreea de Sud; divizia ce se ocupa cu active derivate a Knight Trading Group; Lava Trading - furnizor de tehnologie pentru tranzactiii.



Unii investitori au apreciat acest stil precaut. "Cred ca este un lucru bun ca nu au intreprins nimic de larga amploare pana acum", a afirmat Kevin McCloskey, care administreaza doua fonduri mutuale pentru Federated Investors. "La acest moment din ciclu, exista riscul sa platesti peste valoarea activelor", adauga Anton Schutz, portofolio manager pentru Burnham Financial Services. Amandoi detin actiuni Citigroup.





"O groapa fara fund"



La doar cateva luni dupa ce Prince a preluat functia de director executiv, Citigroup a anuntat plata unei taxe de 242 de milioane de dolari asociata prabusirii gigantului italian Parmalat.



La putin timp dupa, Prince a anuntat ca Citigroup va aloca 4,95 de miliarde de dolari pentru reglarea conturilor cu investitorii in fosta companie WorldCom si pentru alimentarea rezervelor de cash in vederea altor litigii de acest tip, o suma echivalenta cu castigurile unui trimestru.



Aceaste actiuni de reglare de conturi s-ar putea dovedi "o groapa fara fund" cred investitorii Citigroup. Intr-adevar, exista mai multe probleme de acest fel: un control al Comisiei Valorilor Mobiliare si a Burselor (SEC), principalul organism reglementator al pietei financiare din SUA, in legatura cu evidenta contabila a operatiunilor din Argentina; o intelegere in valoare de 70 de milioane de dolari cu consiliul director al Fed in legatura cu abuzuri in acordarea de imprumuturi; o amenda de 250.000 de dolari din partea Asociatiei Nationale a Brokerilor din SUA (NASD) pentru nepublicarea documentatiei necesare in urma acuzatiilor unor investitori.



In august, Citigroup a starnit furia rivalilor prin lansarea pe bursa a peste 13 miliarde de dolari in obligatiuni guvernamentale europene si apoi cumpararea unei parti din acest total in mai putin de o ora, cu profit. Competitorii s-au plans ca Citigroup ar fi incalcat reguli nescrise ale tranzactionarii. Autoritatea Serviciilor Financiare din Marea Britanie a lansat o investigatie iar Citigroup si-a cerut scuze.



In septembrie, organismul financiar supraveghetor din Japonia a decis inchiderea afacerii private banking a Citigroup din aceasta tara, dupa mai multi ani de investigatii care au scos la iveala numerose incalcari ale conditiilor contractuale cu clientii sai. Citigroup facut public un anunt prin care "si-a cerut sincer scuze" pentru problemele aparute.



Intr-un mesaj adresat recent angajatilor, Prince si-a reiterat obiectivul de a face din Citigroup "cea mai respectata" firma de servicii financiare din lume. "In Europa si in Japonia, doua exemple diferite, nu am trecut testul...Daca se efectueaza o tranzactie care pe termen scurt ne aduce milioane de dolari dar pe termen lung ne afecteaza reputatia, ne vom cere scuze pentru actiunile noastre si vom lua masurile adecvate de sanctionare a celor vinovati. Iar daca slaba calitate a managementului va conduce la alte esecuri, din nou, va trebui sa ne cerem scuze si sa-i sanctionam pe cei responsabili."



Cei mai multi analisti vad ultimele scandaluri ca un esec al Citigroup in a mentine un sistem adecvat de monitorizare a comportamentului angajatilor de-a lungul imperiului global.





Schimbare surpriza in top management



Intr-o manevra menita sa largeasca experienta personalului din conducere, Citigroup a dezvaluit o schimbare surpriza in top managementul companiei, prin care Sallie Krawcheck, cea mai influenta femeie de pe Wall Street, preia functia de director financiar si sef al departamentului de strategie de la Todd Thomson.



Thomson va trece in locul doamnei Krawcheck ca sef al Smith Barney, divizia Citigroup de brokeraj si cercetare a pietei.



Prin aceasta manevra, Krawcheck, fost analist al pietei, va deveni o figura cheie in relatia dintre Citigroup si Wall Street intr-o perioada in care directorii de varf se simt frustrati de preturile actiunilor.



Krawcheck, in varsta de 39 de ani si Thomson (43) reprezinta tinerele vedete ale Citigroup.



"Le oferim acestor talentati directori oportunitatea dezvoltarii abilitatilor de management cu scopul de a crea o generatie de lideri cu larga experienta in Citigroup", a declarat Prince.



Ademenita cu un contract pe doi ani in valoare de 30 de milioane de dolari, Krawcheck a fost adusa in companie (acum doi ani), de catre Weill, pentru a conduce Smith Barney.



Krawcheck, cu o inalta reputatie ca analist, a intreprins o restructurare a operatiunilor de cercetare ale Smith Barney pentru imbunatatirea calitatii si obiectivitatii analizelor companiei.



"Sallie a administrat eficient afacerea noastra de private client wealth management si de analiza a afacerii intr-un din cele mai dure perioade din istoria companiei, creand un sistem independent de cercetare a pietei foarte apreciat pentru obiectivitatea, profunzimea si calitatea sa", a afirmat Prince.



Thomson, care a condus inainte banca privata a Citigroup, a ocupat timp de peste patru ani functia de director financiar si nu a ascuns faptul ca doreste sa-si largeasca orizontul de experienta in management.



Krawcheck dorea de mult timp o oportunitate de a privi afacerea grupului dintr-un punct de vedere global, vizand in special functia de strategie a companiei.



Prince crede ca amandoi vor aduce "energie proaspata si perspective" noilor posturi in care avtiveaza acum.



Richard Bove, analist al Punk Ziegel & Co. crede ca doamna Krawcheck va beneficia enorm de pe urma schimbarii care va fi finalizata pe 5 noiembrie.



Dupa un an la conducere, Prince a adus stabilitate dar banca inca mai are probleme de ordin etic.
dan.zavoianu@zf.ro