Business Internaţional

Comertul cu textile dintre Ucraina si UE se liberalizeaza

14.03.2005, 00:00 31


Comertul cu produse textile dintre Uniunea Europeana si Ucraina a fost reglementat printr-un acord special, semnat in decembrie 2000. Acesta stipuleaza o serie de tarife la importuri precum si dubla verificare a acestora, pentru prevenirea fraudelor. Aceasta intelegere a expirat la sfarsitul lui 2004, si ar fi fost reinnoita, daca nu ar fi fost rezultatele surprinzatoare la alegerile din decembrie 2004, cand ucrainenii au votat o schimbare, un presedinte pro-european.


Dupa alegerile din 2004, relatiile comerciale ale Ucrainei cu Uniunea Europeana s-au imbunatatit, fapt ce a determinat UE sa semneze saptamana trecuta o intelegere cu Ucraina, in care ridica restrictiile la cometul cu produse textile, relateaza EU business.


Acest acord a determinat renuntarea la conditiile dure pe care companiile ucrainiene le aveau de indeplinit pentru obtinerea licentei de import/export de textile si imbracaminte. Astfel, ambele parti trebuie sa mentina tarifele vamale pentru aceste produse la un nivel scazut.


"Aceasta intelegere este un pas important in intarirea relatiilor economice si comerciale dintre Ucraina si Uniunea Europeana", declara Peter Mandelson, comisarul pe comert al UE. Adaugand ca "ar trebui sa deschida calea pentru legaturi economice mai vaste din care sa poata beneficia ambii parteneri".


Uniunea Europeana s-a apropiat de Ucraina, o data cu venirea la putere a actualului presedinte Victor Yushchenko, in decembrie 2004. Cu toate acestea, Bruxelles nu a facut nici un comentariu cu privire la o incepere a tratativelor legate de integrarea Ucrainei in UE.


Noul presedinte, Victor Yushchenko, este decis sa transforme economia Ucrainei intr-una capitalista, reusind sa obtina suportul tarilor membre ale UE, pentru inceperea negocierilor de aderare la Organizatia Mondiala a Comertului. Negocierile vor incepe in decembrie 2005 in cadrul intalnirii OMC de la Hong Kong, alaturi de alte tari, precum Rusia si Arabia Saudita.