Business Internaţional

Comisia Europeana, cu ochii pe Mittal

01.02.2006, 20:48 12

Comisarul european pentru competitie, Neelie Kroes, incearca sa calmeze febra nationalista cu care a fost primita oferta lui Mittal de 23 de miliarde de dolari (19 miliarde de euro), lansata saptamana trecuta. "Voi examina aceasta oferta numai pe criterii de concurenta", a afirmat Kroes, citata de The Times.

Ea va avea o intalnire cu Lakshmi Mittal, presedintele celui mai mare grup din industria otelului, in cursul zilei de astazi.

In urma cu doua zile, magnatul indian al otelului afirmase ca nu vede nici o problema serioasa de concurenta rezultand din oferta sa, nici in Europa si nici in America. Noua companie ar avea 350.000 de angajati si 61 de fabrici raspandite in 27 de tari, dar analistii sunt de parere ca exista putine zone cu un potential pericol de monopol, care ar cauza probleme de concurenta neloiala.

Mittal constientizeaza implicarile politice ale propunerii sale si incearca sa calmeze temerile guvernelor francez si luxemburghez legate de viitorul angajatilor Arcelor sau al investitiilor in zona europeana.

Fara succes insa, deoarece ministrul francez al economiei a declarat dupa discutiile cu mogulul asiatic ca Mittal nu a venit cu nici un proiect industrial si ca problemele de incompatibilitate dintre cele doua grupuri raman inca nerezolvate.

Primul-ministru al Luxemburgului s-a intalnit ieri cu Mittal, dar nu a dezvaluit nimic presei din ceea ce s-a discutat. Miliardarul asiatic insa a declarat in cadrul unei conferinte de presa, dupa intrevedere, ca "au avut un dialog constructiv" si ca au convenit sa continue discutiile pe viitor.

Statul luxemburghez este un actionar strategic al grupului Arcelor si nu concepe o disponibilizare a angajatilor acestuia dupa o eventuala preluare de catre Mittal Steel. Arcelor este primul angajator privat din Marele Ducat (Luxemburg).

Problema angajatilor va fi discutata la modul foarte serios si la nivelul Comisiei Europene, a asigurat comisarul Kroes.

Ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes, se arata si el preocupat de posibilele consecinte negative ale preluarii, in special asupra numarului de angajati in Spania.