Business Internaţional

Comisia Europeană propune o taxă pe activităţi financiare

Foto Shutterstock

Comisia Europeană propune o taxă pe activităţi financiare

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

28.06.2011, 00:02 309

Comisia Europeană va propune extinderea puterii sale de a atragevenituri inclusiv prin introducerea de taxe la nivelul UE, încadrul bugetului pe care-l va prezenta în această săptămână, scrieFinancial Times.

O taxă pe tranzacţiile sau activitatea financiară, din care oparte va fi îndreptată către vistieria Bruxellesului, repre­zintăuna dintre opţiunile de bază analizate de Comisia Euro­peană,conform oficialilor care realizează bugetul.

Marea Britanie, cu cea mai mare industrie a serviciilorfinanciare din UE, se opune ferm introducerii unei aşa-nu­mite taxeTobin, numită după cel care a iniţiat-o, James Tobin, un econo­mistamerican.

Totuşi, conform ofi­cia­lilor, Comisia, din ce în ce maidependentă de capitalele naţionale pen­tru acoperireacheltu­ie­lilor anuale de 126 de mi­liarde de euro, estede­ter­minată să-şi genereze propriile venituri începând cu anul2014. "Comisia va face o propunere în acest sens, iar aceasta va fiuna ambiţioasă", a declarat Andreas Schwarz, membru al cabinetuluicomisarului pe buget.

Pe lângă o taxă impusă sectorului financiar, alte posibilităţiinclud taxe pe biletele de avion şi preluarea veniturilor colectatede sistemul de tranzacţionare a emisiilor de carbon din UE.

Oficialii Comisiei insistă că nu vor face presiuni pentru o taxădirectă la nivelul UE şi că orice venituri atrase prin astfel demăsuri vor fi compensate prin reduceri ale contribuţiilornaţionale. Totuşi, dezbaterea privitoare la autofinanţare promitesă constituie unul dintre cele mai controversate elemente alebugetului.