Business Internaţional

Comisia Europeana relaxeaza Pactul de Stabilitate

07.09.2004, 00:00 34

Comisia Europeana a dezvaluit vineri, 3 septembrie, propunerile de relaxare a reglementarilor comunitare privind deficitul bugetar, trasate prin Pactul de Stabilitate si Crestere, informeaza EU Observer.
Proiectul reprezinta un compromis si contine elemente menite sa-i linisteasca si pe sustinatorii Pactului in forma lui actuala, printre care se numara Austria si Olanda, si pe cei care solicita o relaxare a regulilor, in special Franta si Germania.
Propunerile de reforma vin in intampinarea solicitarilor inaintate de guvernele statelor membre, care se plang ca reglementarile fiscale prea dure ale Uniunii Europene nu le permit sa depaseasca recesiunea printr-un nivel mai ridicat al cheltuielilor publice.
In cursul acestui an, ministrii de finante din UE s-au opus unei incercari facute de Comisia Europeana, de a penaliza greii Uniunii, Franta si Germania, pentru depasiri repetate ale plafonului de deficit.
Comisia Europeana a indicat pentru prima oara ca are intentia de a modifica reglementarile bugetare in luna iunie a acestui an. Aceste reglementari, care au rolul de a asigura mentinerea unor politici fiscale sanatoase in cele 12 tari din zona euro, prevad imposibilitatea depasirii pragului de deficit bugetar de 3%, precum si a celui de datorie publica totala, care se situeaza la nivelul de 60% din produsul intern brut.
Potrivit noilor reglementari, pentru tarile care au un deficit comercial mai mare decat 3% din produsul intern brut se va lua in considerare situatia economica individuala. Nu li se vor aplica penalizari daca vor dovedi ca economiile lor au suferit de pe urma unor perioade prelungite de crestere lenta. Reglementarile anterioare prevedeau ca numai in conditii de recesiune acuta, statele membre UE aveau dreptul sa depaseasca plafonul de trei procente.
In ceea ce-i priveste pe sustinatorii respectarii riguroase a prevederilor Pactului, acestia vor fi multumiti ca limita de 3% a ramas nemodificata si ca se va pune accentul pe crearea unui surplus in perioade de avant economic, pentru a compensa deficitele din perioade de recesiune.
De asemenea, va conta mai mult datoria in sine, decat procentul actual de deficit, ceea ce va avantaja Franta si Germania, cu niveluri relativ scazute ale datoriei publice (cu toate ca peste nivelul maxim admis), comparativ cu Italia, a carei datorie reprezinta peste 100% din produsul intern brut.
Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene, a declarat la prezentarea propunerilor ca o reforma va face regulile UE "mai inteligente", facand referire la calificativul de "stupid", faimos de acum, pe care l-a acordat anterior Pactului de Stabilitate si Crestere.
Presedintele Comisiei Europene a accentuat caracterul consensual al propunerilor de reforma. Potrivit lui, "propunerile reprezinta un compromis credibil intre sanatatea economica si realismul politic".
Comisarul european pe probleme de economie si afaceri monetare, Joaquin Almunia, a descris la randul sau propunerile ca "un compromis intre rationalul economic si simplicitate". "Este credinta mea ferma ca aceasta reforma va avea ca rezultat un pact mai credibil si mai puternic",  a mai adaugat el.
In acelasi timp insa, Almunia a fost de acord cu actualul  ministru de finante olandez, potrivit caruia dezbaterea pe marginea reformei Pactului se va desfasura in timpul presedintiei luxemburgheze a Consiliului Uniunii Europene, care incepe la 1 ianuarie 2005.
Statele membre au reactionat cu prudenta la anuntul Comisiei Europene.
Olanda a declarat ca "binevenit" comunicatul si ca acesta reprezinta o "buna baza" pentru discutii.
Surse din guvernul francez au manifestat mai mult entuziasm, calificand propunerile drept "pozitive". "Unul din marile merite este acela ca se iau in considerare atat conjuncturile economice nefavorabile, cat si cele favorabile", a precizat un diplomat.
Ministrul german de finante Hans Eichel a afirmat ca propunerile reprezinta raspunsurile la multe dintre solicitarile sale.
Ministrii de finante vor discuta proiectul in cadrul unei intalniri informale ce va avea loc in Olanda pe data de 10-11 septembrie.
ioana.leaua@zf.ro