Business Internaţional

Compania lui Buffett coopereaza

05.01.2005, 00:00 7



Autoritatea de supraveghere a pietei financiare americane a solicitat informatii grupului Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul Warren Buffett, ca parte a unei investigatii privind anumite produse de asigurare, informeaza BBC News.



SEC (Securities and Exchange Commission) a cerut companiei americane sa puna la dispozitia autoritatilor documente referitoare la produsele de asigurare "neconventionale". Autoritatea de reglementare investigheaza in prezent acuzatiile ca aceste produse au fost utilizate pentru a manipula rezultatele financiare ale companiilor. Berkshire Hathaway, care nu este pusa sub acuzare, si-a dat acordul de cooperare.



SEC a solicitat informatii de la General Re, divizia de reasigurare a Berkshire, in ancheta sa referitoare la legalitatea politelor "neconventionale" de asigurare, cunoscute in domeniu ca produse "retroactive", sau pentru diminuarea pierderilor.



Aceste produse sunt guvernate de reglementari contabile neclare, si unele companii s-ar putea sa le fi utilizat pentru a ascunde investitorilor pierderile inregistrate.



"Berkshire Hathaway si General Re vor coopera in totalitate", a declarat compania.



Alti asiguratori, precum ACE, Chubb, Swiss Re si Zurich Financial au fost deja abordati de SEC, fiindu-le solicitata documentatia referitoare la produsele investigate.



Politele "neconventionale" au reprezentat mai putin de un procent din venitul Berkshire, inregistrat pe primele noua luni ale anului 2004.



Potrivit unui manager de fond, este putin probabil ca Berkshire sau una din companiile afiliate sa fi incalcat legislatia. "Cultura in cadrul Berkshire este de o asemenea natura incat este improbabil ca ei sa opereze aproape de limita legii", a afirmat Thomas Russo, partener la Gardner, Russo si Gardner.



Compania, listata la bursa din New York, activeaza in domenii variate, dar este specializata pe asigurare si reasigurare. ioana.leaua@zf.ro