Business Internaţional

Companiile poloneze privesc cu incredere spre viitor

01.11.2004, 00:00 43



Progresul economic al Poloniei din ultimii 15 ani este poate cel mai bine reprezentat de o oferta de preluare facuta de producatorul polonez de blugi Big Star catre compania mama din Suedia, aflata in faliment, scrie Financial Times.



Bogdan Kaczmarek si Wieslaw Kostera au intrat in afaceri la putin timp dupa prabusirea sistemului comunist in 1989. Acestia importau blugi din occident, inclusiv celebra marca internationala Big Star. In 1994, impreuna cu grupul suedez parinte, au lansat Big Star, societate poloneza cu raspundere limitata care a ajuns treptat sa dispuna de o retea nationala de retail si de o fabrica in orasul Kalisz.



Compania suedeza a transferat pas cu pas productia din fabricile occidentale costisitoare in Polonia. Compania poloneza produce in prezent blugi Big Star si alte articole de imbracaminte pentru prinipalele piete europene. In prezent, compania mama se afla in proces de faliment iar Big Star Polonia spera sa cumpere activele acesteia, inclusiv partea de actiuni detinuta de firma suedeza in societatea poloneza. "Vom controla o marca cu renume mondial. si dorim sa penetram toate pietele de desfacere din lume", a declarat Jakub Kwiatkowski din partea firmei poloneze.



Big Star are in total peste 4.000 de angajati si este un exemplu al succesului inregistrat de firmele poloneze datorita costurilor reduse si apropierii de pietele de desfacere occidentale.



Exporturile poloneze au crescut anul trecut cu aproape 15% si se asteapta mentinerea acestui trend si pentru anul viitor. "Ne aflam la inceputul unui ciclu de redesare alimentat de aderarea la UE, in care exporturile vor avea un rol principal. Putem deja sa vedem ca acest lucru se intampla cu fermele poloneze care si-au majorat exporturile catre vest de la 1 mai incoace", crede Bogdan Wyznikiewicz, seful institutului economic IbnGR.



Ritmul redresarii i-a surprins totusi pe multi economisti, care si-au majorat estimarile pentru cresterea PIB pe 2004 la 6%, de la un nivel de 4,5% de la inceputul anului. Se asteapta ca acest ritm sa continue cu o majorare de 5% pentru 2005, in ciuda majorarii preturilor la petrol sii a slabei redresarii economice din Germania, cel mai mare client al Poloniei.



Ministrul de finante Miroslaw Gronicki este de parere ca un element important al redresarii este imbunatatirea situatiei financiare a companiilor poloneze, care au mizat pe strategia costurilor reduse. "Avem in prezent o tara complet diferita fata de acum 15 ani. Este diferita chiar si fata de acum cinci ani."



Sprijinul acordat de UE - 13 miliarde de euro pentru 2004-2006, urmate de o suma estimata la 50 de miliarde pentru 2007-2013 - va alimenta in continuare cresterea economica, in special prin proiectele de infrastructura. "UE ne va ajuta sa ne reabilitam soselele, iar acest lucru va genera un dinanmism in plus pentru economie", a adaugat Gronicki.





Totusi, in ciuda succeselor recente, autoritatile poloneze se confrunta inca cu provocari economice semnificative, printre care cea mai importanta: nivelul de peste 19% al somajului, care nu da prea multe semne de diminuare in viitorul apropiat. O alta problema este reprezentata de moneda nationala, care, in acest an, s-a depreciat semnificativ in raport cu euro, datorita majorarii exporturilor pe de o parte iar pe de alta parte majorarii dobanzilor destinate stoparii inflatiei.



Exportatorii se tem ca zelul manifestat de banca centrala prin politicile sale anti-inflationiste ar putea sa le afecteze afacerile. Investitiile reprezinta o alta problema. Desi productia creste intr-un ritm rapid, investitiile nu urmeaza acelasi trend.



Unii oameni de afaceri sunt de parere ca aceasta redresare nu este de durata. Acestia se tem de instabilitatea guvernului, de alegerile de anul viitor si, mai intai de toate, de sistemul public de finante.
dan.zavoianu@zf.ro