Business Internaţional

Companiile poloneze vor 500 mil. dolari de la Banca Mondiala

24.03.2009, 00:00 20

Banca Mondiala (BM) si cea mai mare institutie de credit din Polonia, PKO BP, poarta discutii privind un imprumut de 500 milioane dolari destinat sprijinirii mediului de afaceri polonez.

„Discutam cu PKO BP in legatura cu un imprumut de 500 milioane dolari. Discutiile sunt inca intr-o faza incipienta. Va trebui inca lamurite detalii referitoare la sectoarele care vor beneficia de fonduri. PKO BP va fi doar un intermediar pentru transferul banilor", a declarat directorul regional al BM pentru finante si sectorul privat Fernando Montes-Negret.
Analistii anticipeaza ca economia Poloniei va incetini accentuat in acest an, cu toate ca va fi mai performanta decat majoritatea economiilor din Europa Centrala si de Est. Economistii considera ca principala problema a mediului de afaceri polonez este lipsa lichiditatilor si inasprirea accesului la creditare. Montes-Negret spera ca BM va lua o decizie referitoare la imprumut in septembrie.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, BM si Fondul Monetar International au anuntat in luna februarie ca vor asigura 25 mld. dolari (18,5 mld. euro) pentru sustinerea bancilor si afacerilor din Europa de Est.
BM poarta discutii similare celor cu PKO BP si cu banci din Bulgaria si Croatia, a adaugat Montes-Negret. El a precizat ca sectorul bancar din regiune se va confrunta cu o perioada caracterizata de provocari, deteriorarea balantei dintre cheltuieli si venituri, cresterea necesarului de capital si a volumului de credite neperformante.
Oficialul considera ca Europa Centrala si de Est este o zona diversa, in care bancile din Ucraina si tarile baltice au cele mai mari probleme, in timp ce Polonia si Slovacia au o pozitie mult mai solida.
De asemenea, oficialii bancii italiene UniCredit - unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata poloneza - spun ca situatia din Polonia este mai buna decat cea din Spania, Irlanda, Grecia si din alte state din Europa Centrala si de Est.