Business Internaţional

Concedierile masive de pe Wall Street afecteaza economia New York-ului

02.04.2008, 14:53 29

New York-ul nu e strain de restructurarile de personal de pe Wall Street, care vin odata cu fiecare criza economica, iar efectele lor sunt simtite in intreg orasul. Acum, insa, cand metropola se pregateste de o recesiune cauzata de criza ipotecara, de colapsul Bear Stearns si de problemele cu care se confrunta majoritatea bancilor, situatia ar putea fi mult mai rea decat in trecut, scrie International Herald Tribune.
Economia New York-ului depinde acum, mai mult ca niciodata, de veniturile celor care lucreaza pe Wall Street, care s-au dublat din anul 2001, pana la o valoare medie de aproximativ 387.000 de dolari (251.000 de euro) pe an. Anul trecut, industria financiara era responsabila pentru o treime din salariile platite in New York. De asemenea, fiecare loc de munca de pe Wall Street sprijina alti trei angajati din alte sectoare.
O mare parte din cei 14.000 de angajati ai Bear Stearns isi vor pierde locul de munca din cauza lipsei de lichiditati a firmei si a achizitiei de catre JP Morgan Chase. In timp ce criza economica se adanceste si din ce in ce mai multe firme descopera amploarea pierderilor din cauza creditelor neperformante, putini se asteapta ca reducerile de personal sa se opreasca aici.
"Pana la acest moment, in New York efectul material al crizei economice nu a fost simtit atat de repede pe cat se asteptau oamenii", a spus Marcia Wagner, membru al consiliului municipal din New York.
Intr-adevar, chiar daca economistii spun ca aceasta criza a inceput in sectorul financiar, New York-ul nu a simtit-o pe deplin. De pilda, preturile proprietatilor imobiliare din zona metropolitana s-au mentinut ridicate chiar si atunci cand cele din alte regiuni scadeau.
Acum apar semne de nervozitate, si nu numai in randul bancherilor si traderilor. Unii posibili cumparatori de pe piata imobiliara si-au amanat planurile. Companii precum SeamlessWeb, o firma de catering pentru institutiile financiare, iau in considerare amanarea planurilor privind cresterea numarului de angajati.
Analistii estimeaza reduceri in intreaga industrie, chiar si in randul angajatilor care nu au nimic de-a face cu sectorul ipotecar. Un analist al bancii elvetiene UBS, Glenn Schorr, a spus ca marile banci au redus deja de la 5% la 10% din forta de munca si a declarat ca se asteapta ca ele sa faca reduceri asemanatoare in urmatoarele cateva luni.
Unii locuitori ai New York-ului au devenit deja mult mai atenti la cheltuielile lor. Luna trecuta, Shai Shustik, broker la Manhattan Residential, ajuta un client in varsta de 27 de ani sa gaseasca un apartament in valoare de 70.000 de dolari (45.000 de euro) in partea de est a Manhattan-ului. Ulterior, clientul si-a amanat pe neasteptate cautarea din cauza ca pierduse prea multi bani la bursa pentru a-si mai putea permite un apartament. Pana acum doua saptamani, Shustik lucra si cu un bancher de la Credit Suisse care era dispus sa cheltuiasca 1,6 milioane de dolari (1 milion de euro) pentru un apartament in apropierea Manhattan-ului. Si el si-a incetat brusc cautarea din cauza temerilor privind evolutia bursei.
Ingrijorarile crescande privind recesiunea economica s-au acumulat inca din vara anului trecut, imediat dupa ce doua fonduri de hedging ale bancii Bear Stearns s-au prabusit si pietele imobiliare incepeau sa inghete.
Numarul angajarilor la firmele de brokeraj din New York a crescut de la recesiunea din anul 2001 si se apropia de maximul de 200.000 inainte de a scadea din nou, conform unui raport emis de grupul Securities Industry and Financial Markets Association.
Inca din luna august a anului trecut, numarul locurilor de munca din industria financiara a scazut cu 20.000, in special in domeniul de credite. Acum, numarul angajatilor este in continua scadere. Reducerile semnificative de personal la Bear Stearns sunt deja un lucru sigur. In aceasta perioada, si Citigroup face o reducere de personal masiva, de 6.000 de agnajati. Lehman Brothers a anuntat acum ca va concedia 1.400 de angajati. In luna ianuarie a acestui an, Goldman Sachs a anuntat ca va reduce cu 5% numarul de angajati. Recent, publicatia New York Post a scris ca reducerile de personal se vor ridica la 20%, adica un total de 6.400 de angajati. Un purtator de cuvant al Goldman Sachs nu a facut niciun comentariu pe marginea acestei informatii.
"Vor exista mai multe reduceri de personal pentru ca, practic, nu mai exista o afacere", a spus Richard Bove, director de management la firma de investitii Punk, Ziegel & Company.
Ultima data cand a existat o situatie asemanatoare pe Wall Street a fost acum sapte ani. La acea vreme, bancile au redus numarul de angajati cu 60.000 in New York, ceea ce se traduce prin eliminarea unui loc de munca din zece in sectorul financiar. Insa atunci lucrurile s-au petrecut mult mai repede, iar situatia actuala seamana mai degraba cu cea dintre 1987 si 1993, cand 100.000 de locuitori ai New Yorkului - 15% din angajatii din sectorul financiar - au ramas fara locuri de munca.
Pana acum, site-ul economy.com estimeaza un numar de aproximativ 25.000 de concedieri in New York, insa aceasta cifra se poate schimba, pe masura ce efectele crizei ipotecare de pe Wall Street devin mai clare, este de parere Marisa Di Natale, senior economist la Economy.com.
Economistul-sef al firmei, Mark Zandi, a spus ca reducerile de personal din aceasta perioada "nu vor fi la fel ca inainte. In 2001 sau in 1991 s-a renuntat la foarte multi functionari. Insa, la scara, impactul ar putea fi acelasi. Un angajat care se ocupa de un fond de hedging poate valora cat zece functionari".
In New York si in orasele din imprejurimi angajatii din sectorul financiar au cumulat 29% din castigurile inregistrate de angajatii din regiune in anul 2006, desi reprezentau doar 11% din forta totala de munca. Aceasta este, totusi, o crestere semnificativa fata de anul 1990, cand locurile de munca din industria financiara au reprezentat 19% din totalul veniturilor, si 12% din totalul fortei de munca. Aceasta crestere este cauzata de o majorare fara precedent a primelor in ultimii patru ani si de eliminarea unor locuri de munca foarte slab platite datorita imbunatatirilor aduse sistemului informatic.
"Saptamana trecuta eram la o receptie si un cunoscut director executiv mi-a spus ca totul va fi bine, ca oamenii vor incepe sa cumpere din nou locuinte", a spus David Patrick Columbia, care conduce New York Social Diay, un site ce se ocupa de viata mondena din Manhattan. "Altul a dat vina pentru tot pe mass-media. Vorbea incontinuu despre cum media creeaza o recesiune", a adaugat David Patrick.
"Ce s-a intamplat cu Bear Stearns a socat piata. Nimeni nu si-ar fi imaginat, acum un an, ca asa ceva se va intampla atat de repede. Consiliul de conducere este furios", a spus Michael Karp, director executiv la Options Group.
Dupa anuntul privind vanzarea Bear Stearns, studentii la facultatile de economie din SUA au telefonat pentru a intreba daca joburile lor vor fi anulate, chiar daca se aflau in vacanta. Inca nu este clar ce se va intampla cu multe dintre ofertele de munca.
Si firmele care asigura cateringul pentru Wall Street resimt aceasta neliniste. Jason Finger, presedintele firmei de catering SeamlessWeb, a constatat o scadere sensibila a afacerilor in ultima perioada. Toate comenzile au fost mai mici.
"Asta nu este totul. Pietele financiare ne-au adus destule motive de ingrijorare", a spus el.
Harry's Cafe, un restaurant din districtul financiar, a inregistrat o scadere cu 15%-20% a veniturilor.
Delmonico's, restaurantul din apropiere, a avut si el un ritm mai scazut al incasarilor la ora pranzului. Managerii restaurantelor spun ca oamenii care locuiesc in apartamentele din centru compenseaza veniturile la ora cinei.
La Bistro Laurent Tourondel, un restaurant din Park Avenue, managerul adjunct, Yann Lee, spune ca "multi dintre clienti au card de fidelitate, lucru care ne indica faptul ca sunt clienti stabili. Cred ca majoritatea sunt imuni la ce se intampla acum."
Eric Bedoucha, bucatarul-sef de la Financier Patisserie, isi da seama de mersul economiei dupa felul de tort pe care il cumpara clientii sai cel mai des.
"Cand cineva este concediat, se cumpara un tort pe care scrie "Succes!", iar cand cineva nou vine in echipa, unul cu "Bine ai venit!", spune Bedoucha.