Business Internaţional

Conglomeratul chinez Fosun ignoră avertismentele Beijingului şi înghite o companie franceză

Conglomeratul chinez Fosun ignoră avertismentele...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.08.2017, 00:00 571

Fosun, un conglomerat chinez cu operaţiuni de la industrie şi tehnologie la investiţii şi asset management, va prelua împreună cu o altă companie din China, deţinută de stat, producătorul francez de margarină St-Hubert. 

Conducătorul Fosun, miliardarul Guo Guangchang, a apărat politica agresivă de achiziţii străine a companiei sale în condiţiile în care guvernul de la Beijing a început să urmărească cu o atenţie mai mare, de teama scoaterii capitalului din ţară, tranzacţiile masive efectuate de companiile chineze în alte state, scrie CNBC.

Fosun „a făcut întotdeauna două lucruri: în primul rând, s-a dezvoltat într-un ritm potrivit reducându-şi în acelaşi timp datoriile şi şi-a îmbunătăţit poziţia financiară“, a scris Guo într-o scrisoare adresată angajaţilor.

„Cred dintotdeauna că mergem afară pentru a reveni mai puternici şi ne consolidăm resursele globale pentru a ne dezvolta mai bine în China.“ Guo apară politica Fosun în vremuri în care Beijingul supraveghează mai strict afacerile din străinătate în condiţiile în care capital chinezesc părăseşte masiv ţara, iar autorităţile verifică împrumuturile bancare cu care s-au făcut achiziţiile. Experţii spun că guvernul vrea să recâştige controlul pentru a a se asigura că investiţiile se aliniază cu priorităţile economice şi strategice ale Beijingului.

Cea mai recentă achiziţie a Fosun, cea din Franţa, pare să respecte aceste limite, iar prin parteneriatul cu o companie de stat conglomeratul alege un drum mai sigur.

„Această achiziţie ar reprezenta un pas important către reforma pentru acţionariat mixt“, a explicat Guo.  Această reformă este un mod prin care autorităţile încearcă să schimbe masivul şi ineficientul sector de stat, despre care experţii spun de mult timp că reprezintă o frână pentru creştere. Din 2011, Fosun a cheltuit echivalentul a 11 miliarde de dolari pe achiziţii şi fuziuni în străinătate, printre care participaţii la Cirque du Soleil şi Club Med.