Business Internaţional

Conoco isi va majora participatia in Lukoil

22.10.2004, 00:00 19



Vagit Alekperov, presedintele Lukoil, a declarat miercuri ca se asteapta ca firma americana Conoco Phillips sa isi majoreze participatia in compania rusa la 10%, pana la sfarsitul acestui an, relateaza The Moscow Times.



"Exista un astfel de acord", a declarat Alekperov jurnalistilor in timpul unei vizite in Bulgaria. "In prezent avem 11 oameni in consiliul director, iar daca Conoco doreste de asemenea sa aiba un membru, va trebui sa isi majoreze partea la 10%."



La inceputul lunii octombrie, Conoco a format o alianta strategica cu Lukoil, din care detine in prezent 7,6%. Pe langa majorarea de anul acesta, americanii planuiesc sa ajunga la o participatie de 20% in urmatorii doi sau trei ani. O incercare de a cumpara actiuni de pe piata a esuat insa la inceputul acestei luni deoarece pretul oferit a fost prea mic.



Alekperov a mai afirmat ca se asteapta ca americanii sa cumpere actiuni de pe piata, in contextul in care nici un alt actionar important nu doreste sa vanda in prezent.



Acesta a mai adaugat ca Lukoil va investi 40 de milioane de dolari intr-un proces de imbunatatire a tehnologiei existente la rafinaria Neftochim Burgas din Bulgaria in scopul alinierii la standardele ecologice actuale. Suma se va ridica la 400 de milioane de dolari pana in 2012 a precizat Alekperov.



"Situatia se schimba", a declarat Dmitry Dolgov, purtator de cuvant al Lukoil. "Compania isi dezvolta geografic afacerea."



In februarie, Lukoil anuntase ca vrea sa ridice productia de petrol cu 35%, la 2,2 milioane de barili pe zi, aceasta pana in 2013. Compania a mai anuntat ca doreste sa majoreze extractia de gaze naturale la 40 de miliarde de metri cubi pe an, pana in 2013, si sa devina astfel al doilea producator de gaze naturale din Rusia, dupa compania de stat Gazprom.
dan.zavoianu@zf.ro