Business Internaţional

Cresterea datoriei Cehiei incepe sa produca frisoane

11.10.2004, 00:00 21



Datoria externa a Cehiei s-a cifrat la un nivel record in prima jumatate a acestui an, ceea ce a sporit presiunea asupra guvernului, scrie saptamanalul ceh Prague Post. Economistii pun situatia financiara pe seama vanzarii obligatiunilor guvernamentale.



Pe al doilea trimestru, datoria externa a crescut cu 47 miliarde coroane cehesti (1,8 miliarde dolari), ajungand la sfarsitul lunii iunie la valoarea de 913,4 miliarde coroane (35,85 miliarde dolari), ceea ce reprezinta un plus de 141 miliarde coroane (5,53 miliarde dolari) fata de aceeasi perioada a anului precedent, a anuntat Banca Nationala a Cehiei.



Potrivit raportului dat publicitatii de banca centrala, majorarea datoriei a avut loc in mare parte pe fondul emisiunii de obligatiuni guvernamentale pentru acoperirea cheltuielilor legate de constructia Sazka Arena, in Praga.



Datoria nationala a reprezentat 34,7% din produsul intern brut al Cehiei, comparativ cu 33,6%, cat reprezentase in primul trimestru al 2004.



Potrivit economistilor, printre care si Pavel Sobisek, de la HVB Bank, nu datoria externa, ci datoria totala facuta de guvern prezinta un risc pentru economie. "Valoarea totala a datorie externe nu pare excesiva avand in vedere gradul de deschidere al economiei din Cehia", a declarat Sobisek. "Din contra, datoria in crestere a guvernului ramane o problema. Si nu este atat de important cum sunt creditorii- autohtoni sau straini", a continuat el.



O mare proportie din datorie, 62%, apartine companiilor, mai ales in forma imprumuturilor financiare externe, a creditelor furnizor si a emisiunilor de obligatiuni. Datoria externa a sectorului bancar a inregistrat o diminuare datorita rambursarii partiale a depozitelor in valuta pe termen scurt de la bancile straine.



Banca Nationala a Cehiei a raportat ca influxurile de investitii straine au depasit cu 676 miliarde coroane (26,68 miliarde dolari) iesirile de investitii cehesti in strainatate.



Investitiile din Cehia in strainatate au crescut cu 592,19 milioane dolari in al doilea trimestru al acestui an, sub forma investitiilor de portofoliu facute de companiile cehe. Pe de alta parte, intrarile de investitii de portofoliu si directe, precum si folosirea tot mai accentuata a imprumuturilor externe a determinat majorarea fluxului de capital strain cu circa 2,8 miliarde dolari in al doilea trimestru al acestui an si cu peste 10,85 dolari fata de perioada similara a anului precedent.



La sfarsitul lunii iunie, proportia investitiilor straine directe in influxul total de investitii era de aproape 57%. Majorarea investitiilor de portofoliu s-a datorat in principal obligatiunilor guvernamentale emise in strainatate si cumparate de investitorii straini, a declarat banca centrala.



Pe langa plasarea de obligatiuni pe pietele straine, guvernul ceh si-a mai sporit datoriile prin tragerea unor credite suplimentare de la Banca Europeana pentru Investitii, pentru constructia soselei de centura a orasului Pilsen si pentru refacerea in urma inundatiilor din 2002, care au devastat o mare parte din tara.



Emiterea de obligatiuni guvernamentale in timpul primei jumatati a acestui an a deteminat cresterea ponderii sectorului de stat in datoria externa a tarii, pana la 13%, se arata in raportul Bancii Nationale a Cehiei. Ca urmare, statul a cheltuit 78,1 miliarde coroane (3,08 miliarde dolari) numai pe rambursarea principalului si a dobanzii legate de datoria sa externa. ioana.leaua@zf.ro