Business Internaţional

Cresterea economica din China ar putea atinge 11,4%

03.06.2004, 00:00 9



Economia Chinei ar putea inregistra o rata de crestere de 11,4% in trimestrul al doilea, fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, partial din cauza faptului ca epidemia de pneumonie atipica a condus la micsorarea productiei in urma cu un an, potrivit unor estimari citate de Reuters.



Centrul de Informare de Stat, grup consultativ de experti subordonat influentei Comisii de Stat pentru Dezvoltare si Reforma, a apreciat ca politica restrictiva aplicata de Beijing a inceput sa produca primele rezultate, deoarece, dupa luarea in calcul a impactului Sindromului Respirator Acut Sever (SARS), rata de crestere s-ar putea situa in jurul a 9,5%, fiind mai redusa decat in trimestrul intai.



Cresterea economica a Chinei s-a incetinit la 6,7% in trimestrul doi din 2003, fata de intervalul corespunzator din 2002, de la 9,9% in primul trimestru al anului trecut, dupa ce SARS a condus la restrangerea consumului si investitiilor straine.



"Ne asteptam in continuare la o aterizare lina a economiei si credem ca nu vom avea o rata ridicata a inflatiei", a afirmat Xu Hongyuan, membru in grupul de experti care a participat la realizarea raportului.



China se lupta sa calmeze ritmul trepidant de crestere a economiei nationale, care s-a cifrat la 9,8% intre primul trimestru din 2003 si trimestrul intai din 2004, ca urmare a efervescentei investitiilor ce a alimentat temerile privind accentuarea inflatiei si acumularea de credite neperformante.