Business Internaţional

Cresterea economiei americane s-a incetinit

02.02.2004, 00:00 15



Economia americana a crescut cu o rata anuala de patru procente, in ultimele trei luni din 2003, avansul fiind sub asteptarile pietelor si de doua ori mai mic decat saltul de 8,2%, inregistrat in trimestrul anterior, rezultatul reflectand diminuarea consumului autohton.



Potrivit unui raport publicat de Departamentul american al Comertului, Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite a crescut cu 3,1%, pe ansamblul anului trecut, depasind avansul de 2,2% inregistrat in 2002, dar fiind inferior performantei din 2000, cand economia a crescut cu 3,7%.



Rezultatele sub asteptari din trimestul al patrulea au avut ca efect o noua scadere a dolarului, concomitent cu cresterea pretului obligatiunilor emise de Trezoreria americana. Tendintele de pe piata reflecta indoiala investitorilor cu privire la soliditatea procesului de relansare economica din SUA.



O serie de analisti au remarcat faptul ca performanta din ultimele trei luni a fost mai mare decat rata medie de crestere pe termen lung, respectiv de trei procente. Insa raportul indica faptul ca nivelul consumului - care a stat la baza dezvoltarii economiei americane dupa recesiunea din 2001 - se reduce.



Departamentul de Comert a anuntat ca nivelul consumului, care acopera doua treimi din valoarea Produsului Intern Brut (PIB), a crescut cu 2,6%, in ultimele trei luni din 2003, comparativ cu saltul de 6,9%, inregistrat in trimestrul al treilea, cand acest sector a profitat de masurile ample de reducere a fiscalitatii.



"Marea incertitudine a anului 2004 va fi daca rata anuala de crestere peste medie este sustenabila", considera Ken Mayland economist la Clearview Economics LLC din Pepper Pike, Ohio.