Business Internaţional

Cresterea preturilor caselor din Europa incepe sa se tempereze

02.11.2006, 13:24 17

Expertii sustin ca anii de crestere spectaculoasa a sectorului de real estate au facut incetinirea inevitabila.
In Europa, cresterile spectaculoase ale preturilor la locuinte ar putea apartine trecutului. Dupa zece ani de scumpiri in care pretul la unele locuinte s-a dublat chiar, rata de crestere a preturilor la case a scazut in acest an pe cele mai multe piete europene, inclusiv Marea Britanie.
"Ne asteptam ca rata de crestere a preturilor sa continue sa scada in urmatorii ani in majoritatea tarilor", spune Liam Bailey, directorul de cercetari rezidentiale la firma de consultanta imobiliara Knight Frank, din Londra. In SUA, politica de crestere a dobanzilor a ajutat la calmarea pietei, scrie The Wall Street Journal Europe.
In Spania, care are cel mai mare numar de case aflate in proprietate personala din vestul Europei, costul mediu al unei locuinte este asteptat sa creasca anul acesta cu 12%, in incetinire fata de ritmul de 15% de anul trecut, spune Javier Ochoa, director de dezvoltare la firma de consultanta imobiliara Savills din Madrid. Economia puternica a Spaniei si cererea, mare de locuinte alimenteaza cererea in ciuda ameninta-rilor de crestere a dobanzilor, spune el. Conform Savills, costul mediu al unei locuinte in Madrid sau Barcelona este in jurul a 446.000 de euro.
In Franta, povestea este asemanatoare. Preturile la case au crecut cu 9,4% in prima jumatate a acestui an, in scadere fata de cresterea de 15,3% din prima jumatate a anului trecut, conform datelor furnizate de Knight Frank, iar costul mediu al unei locuinte in Paris este de 345.180 de euro.
In Marea Britanie, una dintre pietele care au inregistrat cele mai mari cresteri, castigurile nu au fost niciodata mai serioase. Preturile la locuinte vor creste anul acesta cu 5%, fata de procentul de 3% de anul trecut, conform Nationwide, o companie de constructii cu sediul la Swinton, Anglia.
Pretul mediu al unei locuinte este de 168.460 de lire sterline (250.000 de euro), mai mare cu 13.000 de lire sterline fata de anul precedent, conform purtatoarei de cuvant de la Nationwide, Zoe Stevens. In unele orase, cum este Londra, pretul a crescut si mai mult, partial din cauza cumparatorilor straini dar si din cauza interesului ce a urmat ofertei Londrei de a gazdui Jocurile Olimpice din 2012, spune Nationwide. Pretul mediu al unei case in Londra a crescut cu 7% in primele noua luni ale acestui an, la 259.646 de lire sterline (387.000 de euro). Expertii sustin ca o incetinire era inevitabila dupa atatia ani de cresteri exceptionale. Conform companiei Knight Frank, pretul caselor s-a dublat in Marea Britanie si Spania din ianuarie 2000 pana in prezent. Aceleasi surse mentioneaza ca, in aceeasi perioada, preturile la locuinte au crescut cu 88% in Franta, 69% in SUA si 74% in Australia. Aceste piete au fost influentate in parte de economia locala puternica, dar, de asemenea, in multe cazuri, de lunga traditie de a avea o casa in proprietate, ca in Anglia, unde de obicei este mai ieftin sa cumperi o casa decat sa locuiesti cu chirie. Conform firmei de consultanta imobiliara BulwienGesa, cu sediul la Berlin, doar 43% din germani au o casa in proprietate, cu mult sub media de 63% a Uniunii Europene. In Spania, 85% au in proprietate propria casa, in comparatie cu 71% in Marea Britanie si 63% in Franta. In Statele Unite, 68% din populatie detine o casa.
In Germania, povestea cresterilor nu ar putea fi mai diferita. Piata de locuinte a stagnat, iar preturile au ramas aceleasi pe parcursul a zece ani. Tara incepe de-abia acum sa isi revina dupa o perioada lunga de cresteri nesemnificative si este mai ieftin sa inchiriezi decat sa cumperi, ceea ce face inchiriatul mai popular, spune Gertrud Nesshover, lider de proiect rezidential la BulwienGesa. Piata imobiliara a Germaniei ramane una dintre cele mai liniare din Europa, cu un pret mediu neschimbat in ultimii zece ani de 243.182 de euro. Totusi BulwienGesa estimeaza ca pretul mediu al unei case va creste cu 7,8% pana la sfarsitul lui 2010, din cauza ca putinele constructii noi din unele orase, cum e D?sseldorf, au facut ca cererea sa depaseasca oferta, spune Nesshover. In plus, cresterea TVA de la 16% la 19% anul viitor va contribui la cresterea pretului constructiior si va afecta preturile la locuinte.
Exista, de asemenea, semne ca piata imobiliara este in scadere si in SUA. Conform Departamentului American de Locuinte si Dezvoltare Urbana, pretul mediu al unei case era de 241.000 de dolari (190.000 euro) in al doilea trimestru, mai mic cu 3% fata de trimestrul precedent, desi intre februarie 2005 si februarie 2006 preturile la locuinte au crescut cu 3%.