Business Internaţional

Criminalitatea din Grecia a ajutat firmele de pază

Autor: Livadariu Andreea

26.09.2010, 23:15 46

Criza economică ce a afectat Grecia a dus la relansarea pieţeifirmelor de pază. Bănci, magazine şi companii instalează sisteme dealarmă şi închiriază maşini blindate pe fondul creşterii alarmantea ratei criminalităţii. G4S (Marea Britanie), Brink's (SUA) şiPyrsos Security (Grecia) sunt cele mai mari agenţii de pază şiprotecţie prezente pe piaţa elenă şi în condiţiile actuale câştigănoi clienţi.

"Nu a mai existat o asemenea situaţie în Grecia", afirmă SakisTsaoussis, preşedintele Pyrsos Security care deţine în rândulclienţilor nume mari, precum Coca-Cola Hellenic Bottling.,Agricultural Bank şi retailerul Inditex. "Înainte puteam să neplimbăm oriunde, să dormim cu fereasta deschisă. Acum ne esteteamă", a mai spus el.

În anul 2009 au fost înregistrate 80.000 de tâlhării, jafuri debănci şi spargeri de case, aproape dublu faţă de numărulinfracţiunilor din anul 2005, potrivit informaţiilor oferite decompania de recrutare ICAP Group din Atena. Această creştere a avutloc într-o perioadă în care rata şomajului a atins un vârf alultimilor 10 ani, de aproximativ 12%, iar Uniunea Europeană şiExecutivul de la Atena estimează o scădere a economiei Greciei cu4% în 2010 şi cu 2,6% în 2011.

"În condiţiile în care bugetul de stat a suferit ajustărisemnificative, instituţiile sectorului public au fost nevoite sădisponibilizeze propriii paznici şi au început să angajeze agenţide la firme private pentru a-şi asigura paza", declară David Lea,consultant la Control Risks.

Agenţia de pază G4S cu sediul în sudul Angliei, este cea maimare firmă de profil care operează în Grecia având în anul 2009venit de aproximativ 90 milioane de euro. G4S a pierdut 12% dinpiaţa engleză în anul 2009, dar s-a extins prin achiziţii înGrecia, conform datelor furnizate de Bloomberg. În prezent,compania are aproximativ 3.000 de angajaţi şi asigură paza înaeroporturi, clădiri ale autorităţilor de stat şi magazine.

Evenimentele s-au precipitat după ce trei angajaţi ai unei bănciau murit în timpul manifestaţiilor de stradă din luna mai,împotriva măsurilor de austeritate adoptate de primul-ministruGeorge Papandreou. Alte proteste, ce au fost organizate înprovincie, s-au soldat cu distrugerea unor magazine şi bănci. "Vaexista în următorul an o creştere a cererii pentru acest segment,datorită eforturilor Guvernului de a externaliza serviciile depază", a declarat purtătorul de cuvânt al G4S, Alison Flynn.

Pyrsos s-a orientat spre asigurarea serviciilor de pază pentrubănci deoarece sunt mai sigure în privinţa achitării facturilor,iar compania a investit 500.000 euro în ultimii ani pentru a seridica la pretenţiile noilor clienţi, spune Tsaoussis. Veniturileîncasate în 2009 au crescut la 16 milioane de euro, cu 22% mai multdecât în anul precedent. Firma asigură paza metroului din Atena,precum şi a unor agenţii ale guvernului, însă a încetat săprelungească contractele din cauza facturilor restante.