Business Internaţional

Criza europeana se adanceste, fortand oficialii UE sa intervina pentru sprijinirea sistemului financiar

Criza europeana se adanceste, fortand oficialii UE sa intervina pentru sprijinirea sistemului financiar

FOTO: Reuters

06.10.2008, 18:04 23

BNP Paribas va prelua controlul asupra diviziilor Fortis din Belgia si Luxemburg dupa ce eforturile guvernului de a asigura stabilitatea companiei au esuat, in timp ce in Germania guvernul si institutiile financiare s-au pus de acord asupra unui program de salvare in valoare de 50 de miliarde de euro pentru Hypo Real Estate Holding.

Ministrul britanic de finante Alistair Darling a declarat ca Marea Britanie este "pregatita sa faca orice va fi nevoie" pentru a-si ajuta bancile, scrie Bloomberg.
Aceste evenimente au avut loc la o zi dupa incheierea unui summit care a avut loc la Paris, in cadrul caruia liderii celor mai mari patru economii europene nu au reusit sa se puna de acord cu privire la un plan de salvare similar cu cel aprobat in Statele Unite.
In schimb, acestia au convenit sa-si uneasca fortele pentru a limita efectele crizei asupra economiei, a relaxa regulile de ordin contabil si a inaspri reglementarile din domeniul financiar.
"Probabil a sosit vremea unor eforturi coordonate la nivel global", a declarat Torsten Slok, economist al Deutsche Bank. "Nu este vorba doar de Statele Unite si Europa, ci de banci din intreaga lume."
Moneda euro a coborat pana la cel mai scazut nivel din 13 luni in raport cu dolarul, iar titlurile de trezorerie au avansat in conditiile in care criza din Statele Unite s-a extins si in Europa, determinand investitorii sa opteze pentru investitii mai putin riscante.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy (foto mijloc sus, intre ceilalti lideri ai Europei) a vorbit despre necesitatea orga-nizarii unui summit global "cat mai curand posibil" in scopul implementarii "unei reforme reale si complete a sistemului financiar international". Acesta a declarat ca "toti actorii" trebuie supravegheati, inclusiv firmele de rating de credit si fondurile de hedging. Sistemele de plati destinate directorilor executivi trebuie de asemenea revizuite, a declarat Sarkozy. "Vrem sa punem bazele unui capitalism al intreprinzatorilor, nu al speculatorilor." Ministrii de finante G7 se vor intruni la Washington catre finalul acestei saptamani.
Opozitia cancelarului german Angela Merkel fata de o actiune colectiva scoate in evidenta obstacolele ce stau in calea crearii unui front european. Germania va garanta economiile detinatorilor de conturi private, a declarat Merkel, in incercarea de a preintampina un val de retrageri. Danemarca a anuntat recent ca creditorii comerciali vor transfera pana la 35 de miliarde de coroane (4,6 mld. euro) in urmatorii doi ani catre un fond prin care deponentii vor fi asigurati impotriva pierderilor.
Masurile luate de guvernele german si danez survin in urma unor angajamente verbale similare facute de Sarkozy si primul-ministru italian Silvio Berlusconi.
Irlanda garanteaza depozitele si datoriile bancilor pe o perioada de 2 ani pentru a restabili increderea in industria financiara a tarii.
In Italia, cea mai mare banca din punct de vedere al activelor, UniCredit, a anuntat ca intentioneaza sa-si majoreze capitalul cu pana la 6,6 miliarde de euro in incercarea de a tempera temerile investitorilor. In Marea Britanie, Darling a declarat ca guvernul este pregatit sa ofere sprijin bancilor care intampina probleme de ordin financiar. Prim-ministrul britanic Gordon Brown s-a numarat printre liderii prezenti in Paris.
"Vestea buna in legatura cu reuniunea de la Paris este faptul ca acum conducatorii de stat din Europa recunosc severitatea crizei", au declarat Natacha Valla si Erik Nielsen, economisti in cadrul Goldman Sachs Group.
"O abordare paneuropeana ar fi de preferat, insa avand in vedere necesitatea urgenta si complexitatile legate de organizarea unor astfel de masuri intre regimuri fiscale diferite, masurile nationale ar putea fi suficient de bune."
 
 
Unicredit strange 6,6 mld. euro
 
UniCredit, cea mai mare banca din Italia dupa totalul activelor, planuieste sa mareasca volumul de capital cu 6,6 mld. euro ca sa calmeze temerile investitorilor referitoare la temeinicia finantelor creditorului, scrie Bloomberg. Proiectul de strangere de capital aprobat duminica seara de directorii bancilor include inlocuirea castigurilor creditorului din dividendele pe 2008 cu actiuni noi in valoare de 3,6 mld. euro si vanzarea de titluri de valoare convertibile in valoare de 3 mld. euro, conform declaratiei Unicredit. Banca a redus previziunile sale privind castigurile pe 2008 pe fondul conditiilor "deteriorate" cu care se confrunta piata la 5,2 mld. euro, fata de 6,6 mld. euro, cat obtinuse in 2007. "Am facut o serie de greseli in momentul in care am evaluat conditiile de pe piata. Asta e clar", a declarat directorul executiv al bancii italiene, Alessandro Profumo, care a pus situatia actuala pe seama "unei lipse de incredere fara precedent pe piata interbancara". Actiunile UniCredit au coborat cu 24% la Milano in ultimele trei zile ale saptamanii trecute, iar dupa anuntarea planului privind strangerea de lichiditati valoarea de piata a companiei a scazut cu inca 14%. Actiunile au mai castigat teren, recuperand o parte din pierderi, dupa ce Italia a interzis vanzarile de actiuni ale companiilor de servicii financiare pe short. UniCredit a afirmat ca planul va ajuta la cresterea indicelui Tier 1, ce masoara siguranta financiara a companiei, la 6,7% pana la sfarsitul anului. La sfarsitul lunii iunie acesta masura doar 5,7%. Banca a redus previziunile pentru castigul per actiune la 39 de eurocenti de la 52 de eurocenti, cat estimase anterior, pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare si a intarzierilor in vanzarea activelor.
 
Bursle au plonjat din nou
 
Actiunile companiilor listate pe bursele din Europa si Asia au coborat puternic pe fondul unor noi salvari fortate, cea a Hypo Real Estate si cea a Fortis, in incercarea guvernului de a proteja deponentii, in conditiile unei piete a creditului ce se deterioreaza continuu, scrie Bloomberg. Euro a coborat si el la cel mai scazut nivel din ultimele 13 luni in raport cu dolarul, in timp ce in comparatie cu yenul s-a devalorizat la cel mai jos nivel din ultimii doi ani. Actiunile UBS au pierdut 8,6% (13,9 eurocenti) pe bursa din ZŸrich, cele ale companiei japoneze Mitsubishi UFJ Financial Group au coborat cu un procent record, 9,9%, dupa ce Germania a aprobat un plan in valoare de 68 mld. dolari (49 mld. euro) menit sa salveze Hypo, iar BNP Paribas a declarat ca va prelua controlul asupra Fortis in Belgia si Luxemburg. Actiunile Hypo Real Estate au plonjat fara a putea fi oprite, pierzand 54%. BHP Biliton a pierdut 10% din valoarea de piata dupa ce preturile la cupru si aur s-au prabusit pe fondul ingrijorarilor ca planul american 700 mld. dolari menit sa salveze sistemul bancar nu va putea sa impiedice o incetinire economica la nivel global. Indicele MSCI World a pierdut 2% la Londra, in conditiile in care toate cele 10 grupuri industriale au pierdut teren. Si indicele european Dow Jones Stoxx 600 a coborat cu 3,9%, cu exceptia actiunilor de la sase companii, toate celelalte fiind in scadere. Nici indicele asiatic MSCI nu a facut nota discordanta, pierzand 3,6%. Pietele din China, Germania, Franta, Japonia, Corea si Marea Britanie au coborat cu mai mult de 4% fiecare. In acest tumult instrumentele financiare emise de stat au urcat pentru a patra zi consecutiv, obligatiunile cu scadenta la 2 ani atingand cea mai lunga perioada de crestere din ultimele sase saptamani.
 
Fortis, preluata de BNP Paribas
 
BNP Paribas, cea mai importanta banca din Franta, va prelua controlul companiei de servicii financiare Fortis cu sediul in Belgia si Luxemburg, oferind 14,5 miliarde de euro (19,8 miliarde de dolari) pentru recuperarea grupului financiar, dupa ce actiunea de salvare venita din partea guvernului belgian a esuat, scrie Bloomberg.
Banca franceza cu sediul la Paris urmeaza sa plateasca 9 miliarde de euro in actiuni si 5,5 miliarde de euro in lichiditati pentru a prelua 75% din divizia Fortis din Belgia, toate operatiunile de asigurari pe care le are compania financiara in aceasta tara si 67% din divizia luxemburgheza a Fortis, potrivit BNP Paribas. Majoritatea guvernelor occidentale, de la cel de la Bruxelles pana la cel din Berlin, incearca sa sprijine institutiile financiare din Europa care inregistreaza probleme tot mai mari, pe masura ce criza din sistemul bancar mondial se agraveaza. In Germania, guvernul de la
Berlin si reprezentantii bancilor si institutiilor de asigurari s-au pus de acord asupra unei masuri de salvare a Hypo Real Estate, prin care compania care finanteaza proiecte imobiliare comerciale urmeaza sa primeasca 50 de miliarde de euro pentru a se redresa, dupa ce nu reusisera sa duca la final o intelegere anterioara.
Liderii europeni care s-au intalnit la Paris in acest sfarsit de saptamana au sustinut ca bancile lor nationale ar trebui readuse pe linia de plutire, pentru a nu impiedica eforturile de redresare financiara din zona.
"Ne-am hotarat sa aparam interesele bancii si a celor care au conturi aici", a declarat la Bruxelles premierul belgian Yves Leterme, adaugand ca aceste masuri "ii vor asigura grupului Fortis mijloacele necesare pentru a se dezvolta".
 
Moneda unica scade puternic
 
Moneda euro a ajuns la cel mai redus nivel inregistrat in ultimele 13 luni in raport cu dolarul american si la cel mai scazut din ultimii doi ani in raport cu yenul japonez, dupa ce criza tot mai puternica de pe piata europeana a creditelor a fortat guvernele din Europa sa puna la punct diverse planuri de salvare pentru redresarea bancilor cu probleme, scrie Bloomberg. Euro a scazut pentru a sasea zi consecutiv in raport cu dolarul american, intr-o perioada in care Germania a decis sa se alature bancilor si institutiilor de asigurari nemtesti pentru a preveni prabusirea Hypo Real Estate, companie care inchiriaza proprietati comerciale, iar Belgia a anuntat ca a cazut de acord asupra unui nou plan de salvare a Fortis, cea mai mare firma de servicii financiare din aceasta tara. Yenul a inregistrat o crestere cu 5% fata de dolarul australian, deoarece majoritatea investitorilor si-au redus activele pe care le detineau in Japonia pentru a obtine profit din diferenta de rate de schimb dintre cele doua monede. "Trebuie sa fim precauti cu privire la posibilele presiuni financiare care vor aparea pe viitor in zona euro, pentru ca guvernele de aici ar putea fi nevoite sa puna la punct planuri de redresare in cazul mai multor banci", a afirmat Osamu Takashima, director analist specializat in vanzarile de pe piata internationala la banca Tokyo-Mitsubishi UFJ din Tokio, o divizie a celei mai mari institutii financiare japoneze listate public la bursa. "Euro nu va inregistra un declin pe termen lung", a mai declarat Takashima. Moneda europeana a atins in ultima saptamana cea mai scazuta rata de schimb inregistrata din 4 septembrie 2007 pana acum, 1 euro valorand 1,3561 dolari.
 
Hypo primeste 50 mld. euro
 
Guvernul de la Berlin impreuna cu bancile si companiile de asigurari germane au aprobat un pachet financiar in valoare de 50 mld. euro menit sa salveze creditorul ipotecar Hypo Real Estate, dupa ce o interventie salvatoare anterioara a dat gres, scrie Bloomberg. Industria financiara din Germania a fost de acord sa dubleze linia de credit pentru Hypo la 30 mld. euro, conform unor declaratii guvernamentale. Garantiile guvernului federal pentru linia de credit raman neschimbate, declara Torsten Albig, purtatorul de cuvant al ministrului de finante Peer Steinbrueck. Guvernul si banca centrala au afirmat ca Hypo Real Estate, cel de-al doilea creditor imobiliar ca marime, este prea important ca sa fie lasat sa se prabuseasca. La sfarsitul saptamanii trecute, la Berlin, s-au purtat discutii intre autoritati, bancile locale si societatile de asigurari pentru a "renova" pachetul salvator, dupa ce bancile private si-au retras ajutorul pentru pachetul de 35 mld. euro pus la punct in urma cu o saptamana. Conform indicatiilor incluse in planul anterior menit sa salveze Hypo, banca centrala trebuia sa contribuie cu o linie de credit de 20 mld. euro, in timp ce grupul neidentificat al institutiilor financiare fusese de acord sa ofere alte 15 mld. euro. Guvernul german, bancile si companiile de asigurari planuisera de asemenea sa ofere o garantie suplimentara pentru plata creditului de 35 mld. euro, din care guvernul ar acoperi 26,5 mld. euro. Un esec in a salva Hypo "ar fi putut avea consecinte imprevizibile pentru sistemele financiar si economic german, consecinte similare cu cele ale colapsului grupului financiar Lehman Brothers in SUA", conform unei declaratii comune a bancii centrale si a companiei germane de reglementare a serviciilor financiare Bafin.