Business Internaţional

Criza fara precendent la americani: Washington Mutual calca pe urmele Lehman, pierzand 30% din valoare intr-o singura zi

12.09.2008, 22:17 16

Actiunile Washington Mutual au scazut cu 30% pe bursa de la New York, la minimul ultimilor 17 ani, iar riscurile legate de datoria bancii s-au majorat puternic, pe fondul temerilor ca cea mai mare banca de economii si imprumuturi din SUA nu va reusi sa acopere pierderile de pe piata ipotecara.
Actiunile bancii au inchis sedinta de miercuri in coborare cu 98 de centi, la 2,32 dolari, ridicand scaderea din ultimele doua zile la 44%, potrivit Reuters. Pe parcursul sesiunii de miercuri, Washington Mutual a ajuns la
2,3 dolari pe actiune, cel mai redus nivel din ianuarie 1991 incoace.
Analistii considera ca prabusirea este, partial, o consecinta a ingrijorarii investitorilor ca potentialii cumparatori interesati de preluarea bancii ar putea renunta din cauza unui proiect de reglementare care i-ar putea obliga sa evalueze activele companiei la valoarea de piata, sau chiar sa efectueze majorari de capital.
Totodata, specialistii din piata considera ca situatia bancii de investitii Lehman Brothers a afectat pozitia Washington Mutual. Lehman a anuntat miercuri ca intentioneaza sa vanda o participatie majoritara la divizia de administrare de active si sa externalizeze divizia de investitii imobiliare, dupa ce a raportat pierderi de 3,93 miliarde de dolari in trimestrul al treilea.
"Lehman nu a reusit sa gaseasca investitori care sa aduca infuzii de capital. In conditiile in care Washington Mutual ar putea avea nevoie de astfel de investitii in viitorul apropiat, piata a profitat de oportunitate si a pedepsit aceasta banca", a aratat un analist american.
In acest an, Washington Mutual a operat o majorare de capital de 7,2 miliarde de dolari, suportata de investitori.
Luni, ingrijorarea privind situatia in care se afla banca a dus la demiterea directorului general, Kerry Killinger, si inlocuirea acestuia cu Alan Fishman, fost sef al bancii Independence Community Bank Corp din New York.
Washington Mutual anticipeaza ca pierderile cumulate provenite din investitiile pe piata creditelor ipotecare cu risc ridicat si alte imprumuturi pentru locuinte ar putea atinge 19 miliarde de dolari pana in 2011.