Business Internaţional

Criza financiara a franat sectorul de achizitii si fuziuni

Criza financiara a franat sectorul de achizitii si fuziuni

Click pentru imaginea marita

01.07.2008, 17:37 20

Sectorul de achizitii si fuziuni a scazut pana la 1.860 de miliarde de dolari (1.180 mld. euro), in conditiile in care intreruperea cresterii puternice a operatiunilor de buy-out a condus la o reducere dramatica a numarului de tranzactii de o valoare ridicata, scrie Financial Times.
Numarul tranzactiilor anuntate in prima jumatate a anului a depasit numarul total inregistrat in primul semestru al anului trecut, conform cifrelor preliminare anuntate de Dealogic. Insa, in timp ce cele mai mari cinci tranzactii anuntate in primele sase luni ale acestui an au reprezentat 15% din volumul global de fuziuni si achizitii, numarul total al tranzactiilor cu o valoare mai mare de un miliard de dolari a inregistrat o scadere pronuntata.
Volumul tranzactiilor anuntate de investitorii private-equity a scazut cu 78%, reprezentand numai 6% din piata globala de fuziuni si achizitii, cea mai redusa proportie detinuta de industrie din 2001. Din cauza efectelor crizei pietelor de credit, investitorii de pe acest segment sunt in continuare incapabili sa obtina finantare suficienta pentru a achizitiona active scumpe.
Activitatea fondurilor de buy-out pe pietele emergente atinge insa volume record, iar piata tranzactiilor de valoare medie, unde nivelul finantarii necesare este modest, este in crestere. Fondurile de private-equity incearca sa gaseasca noi metode de
a-si finanta achizitiile, insa cazurile in care reusesc sunt deocamdata foarte rare. O revenire a investitiilor din acest sector nu se va inregistra in curand, sunt de acord majoritatea bancherilor. Investitorii corporatisti nu au reusit sa acopere spatiul liber lasat de fondurile de buy-out, insa acestia au devenit mai agresivi in trimestrul doi. "Inregistram un ritm foarte, foarte intens al activitatii", spune Jimmy Elliott, global head pe fuziuni si achizitii in cadrul JP Morgan, care se arata surprins ca investitorii corporatisti nu au intrat mai curand in actiune.
Sase megatranzactii incheiate de acest tip de investitori, cu o valoare de peste 20 de miliarde de dolari, majoritatea in sectorul telecomunicatiilor, au dublat volumul tranzactiilor de mari dimensiuni din primul trimestru. Bancherii pun aceasta crestere pe seama cererii venite din partea companiilor care-si doresc anumite active de mai multi ani, dar s-au lovit de competitia dura venita din partea fondurilor de private equity.
Dupa un inceput de an foarte slab, ultimele luni au fost foarte bune, spune Jean Manas, director in cadrul Deutsche Bank Americas. "Evolutia este incurajatoare, sugerand ca declinul sectorului de fuziuni si achizitii nu va fi la fel de dramatic pe cat a fost in momentul colapsului sectorului tehnologic."
Valoarea in dolari a tranzactiilor in care au fost implicate tinte europene a scazut cu 40% in primul semestru al acestui an, pana la 640 de miliarde de dolari, cel mai semnificativ declin regional. In Statele Unite, volumul tranzactiilor a scazut cu 30% pana la 694,4 miliarde de dolari. Pe de alta parte, activitatile in care au fost implicate tinte din regiunea Asia-Pacific in afara Japoniei au atins un maxim record de 311,1 miliarde de dolari.
Goldman Sachs a detinut prima pozitie in topul consultantilor pe piata de fuziuni si achizitii, urmat de JPMorgan, Citigroup si Deutsche Bank.