Business Internaţional

Cum rezolvă UE problema şomajului în rândul tinerilor: Plecaţi de acasă!

Cum rezolvă UE problema şomajului în rândul tinerilor: Plecaţi de acasă!

Austeritatea riscă să arunce Europa într-o criză a locurilor de muncă. Mii de şomeri europeni emigrează pentru a muncii în state din care cândva Europa importa forţă de muncă

Autor: Bogdan Cojocaru

16.01.2012, 00:04 1803

Creşterea ratei şomajului în rândul tinerilor este un semn că o economie nu funcţionează. În UE, în luna noiembrie 2011, indicatorul se situa la 22,3%, peste nivelul aceleiaşi perioade a anului anterior. Liderii Uniunii Europene au însă un mesaj pentru tinerii în căutarea unui loc de muncă: Plecaţi de acasă!, scrie The Wall Street Journal.

Săptămâna trecută, Comisarul pentru piaţa muncii Laszlo Andor a îndemnat tinerii să-şi caute loc de muncă în străinătate, dar în statele membre ale UE.

"Dacă vrem să creăm mai multe oportunităţi pentru tineri, trebuie să creăm şi să evidenţiem opor­tunităţi în alte state", a declarat oficialul european.

Alţi şefi de state şi de guverne au îndemnat şomerii să caute de lucru şi mai departe, în afara Europei. Liderii Portugalia, stat care va rămâne în recesiune anul acesta, sunt printre cei mai "gălăgioşi", notează WSJ.

Premierul portughez a sugerat ca profesorii fără posturi să emigreze în statele unde se vorbeşte portugheza, precum Brazilia. Preşedintele Angolei, Jose Eduardo dos Santos, a asigurat că ţara sa este pregătită să ajute fostul posesor de colonii. Secretarul de stat pentru tineret şi sport a sfătuit recent absolvenţii de facultate să emigreze, ceea ce a stârnit proteste din partea partidelor de opoziţie.

În Irlanda, premierul şi-a exprimat regretele că tot mai mulţi tineri din Irlanda emigrează din cauza crizei locurilor de muncă.

În Spania, însă, premierul Mariano Rajoy a făcut prioritară îmbunătăţirea relaţiilor cu ţările din America Latină după ce a declarat că anul trecut aproximativ 1.200 de tineri spanioli au emigrat în Argentina pentru a munci.

Comentariile lui Andor vin în contextul în care Comisia Europeană a indicat că rata angajării în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 60 şi 64 de ani a crescut de la 23% în 2000 la la 31% în 2010. Pentru 2060, CE estimează o rată a angajării de 40%.

Problemele economice gonesc din Europa zeci de mii persoane cu calificare înaltă. Mulţi dintre aceştia sunt atraşi de fostele colonii europene din America de Sud şi Africa, ceea ce reprezintă o inversare a trendurilor tradiţionale de emigrare.

Forţa de muncă din zona euro este absorbită şi de Asia, Australia, SUA şi Canada.

În acelaşi timp, fluxul de imigranţi veniţi din ţările din lumea a treia, a căror muncă a ajutat la susţinerea creşterii economice din Europa, scade. Sute de mii de astfel de persoane, de toate profesiile, pleacă în ţările de origine, notează WSJ.

Exodul ridică îngrijorări privind efectele pe care le-ar putea avea pe termen lung criza economică, precum apariţia unui deficit de forţă de lucru calificată care ar putea îngreuna şi mai mult ieşirea din recesiune a multora dintre statele zonei euro.

"Datele indică o hemoragie de oameni foarte pregătiţi, aceiaşi oameni de care vor avea nevoie să se relanseze atunci când condiţiile vor fi propice", a afirmat Demetrios Papademetriou, directorul Institutului de Politică a Emigrării din Washington.

Numărul celor care emigrează din Spania, Portu­galia, Irlanda, Slovenia şi Cipru îl depăşeşte pe al celor care se mută în aceste state.