Business Internaţional

Cum se rasfata magnatii Rusiei

25.10.2004, 00:00 25

Daca in Rusia exista o atmosfera de teama economica, cum s-a exprimat recent un consilier al Kremlinului, asta nu pare sa afecteze apetitul bogatilor moscoviti pentru bijuterii, avioane si sejururi exotice, scrie The Moscow Times.


O expozitie organizata la Moscova, prezentand bunuri de super-lux, a atras mii de oameni, si a permis celor prezenti sa arunce un ochi in lumea, de obicei inchisa, a celor mai instarite personaje din Rusia.


Printre articolele propuse elitei moscovite se numarau sticle de vodca incrustate in diamante, in valoare de 25.000 de dolari, bijuterii pentru animalele de casa si iahturi mai lungi decat un teren de fotbal.


Pe masura ce economia ia avant, sustinuta de preturile ridicate ale petrolului, Rusia devine o piata tot mai vanata pentru companiile care vand bunuri si servicii pe care doar putini si le pot permite.


Furnizorii de bunuri de lux au fost prezenti in numar mare pe 16 octombire la Extravaganza, o expozitie cu vanzare de produse destinate buzunarelor largi, care face un tur al lumii, cu opriri in orase precum Dubai si Shanghai. Oprirea in Rusia a fost a doua in interval de doi ani.


Rainer Wenz, seful companiei germane Jet Connection, care ofera zboruri charter private, a declarat ca, in Rusia, comenzile au crescut cu 30 de procente in ultimii doi ani. Clientii rusi "se afla pe aceeasi pozitie cu cei chinezi in ceea ce priveste cererea", a mai spus Wenz. "Am fost in Shanghai inainte de a veni in Rusia si am observat acelasi avant fenomenal care se vede aici", a continuat el.


Organizatorii expozitiei (la care accesul se facea pe baza de invitatie), au afirmat ca prezenta a fost considerabil mai mare in acest an, comparativ cu editia de anul trecut, care a atras aproximativ 3.000 de vizitatori, dar cifrele exacte nu au fost dezvaluite.


Interesul sporit s-a manifestat in ciuda ingrijorarilor tot mai mari legate de climatul economic din Rusia. Cazul Iukos, cu o puternica incarcatura politica, precum si arestarea fondatirului companiei, Mikhail Khodorkovsky, au declansat critici potrivit carora Rusia ar fi nepasatoare in ceea ce priveste protectia actionarilor si suveranitatea legii.


Consilierul economic al presedintelui Vladimir Putin, Andrei Illarionov, a declarat recent ca viitorul Rusiei este intunecat de o "atmosfera de teama", in urma procesului intentat gigantului petrolier.


Unele buzunare din Rusia mai contin insa multi bani.


Moscova a depasit in acest an New York-ul, ca resedinta a celor mai multi miliardari din lume, se arata in editia ruseasca a publicatiei Forbes in luna mai.


"In termeni pecuniari, as spune ca 80% din afacerile noastre vin din Rusia", a declarat Harriet Reid, specialist in marketing la Edmiston, care vinde yahturi de lux. "Tranzactiile cu clienti rusi tind sa fie cele mai importante- ei cheltuiesc mult mai mult", a continuat Reid.


Mai ales doua vanzari au contribuit la pozitia dominanta a Rusiei in bilantul Edmiston: yahturile Pelorus si Le Grand Blu, cu o lungime de 115 si respectiv 114 metri, cumparate de magnatul Roman Abramovich, faimos pentru achizitia, de anul trecut, a echipei engleze de fotbal Chelsea.


Dintre boxele unde se vindeau bijuterii, masini sport, vile in Bahamas si vodca in oua Faberge, omul de afaceri Ivan Ulanov a fost atras in mod special de o oferta. Pentru 150.000 de dolari pe saptamana, Sea to Sky Holidays va organiza o croaziera cu yahtul de-a lungul fiordurilor din Alaska. Un elicopter aflat la bord ii va purta pe oaspeti deasupra continentului, dupa micul dejun.


Ideea unei croaziere de-a lungul unei coaste care odata apartinea Rusiei il atrage pe Ulanov. "Nu vreau sa afisez o atitudine imperialista, dar pentru orice rus Alaska este o bucatica din Rusia tarista", a explicat el.




Abramovich si-a luat o resedinta regala


Ultima achizitie a miliardarul Roman Abramovich este o vila in sudul Frantei, in care a locuit o perioada Ducele de Windsor, cu sotia lui americana, Wallis Simpson, dupa ce a renuntat la tronul britanic.


Magnatul industriei petroliere, proprietarul echipei de fotbal Chelsea, a cumparat vastul Chateau de la Croe pentru 15 milioane lire sterline (21,62 milioane euro) si a inceput lucrarile de renovare. Vila este situata in statiunea de lux Cap d'Antibes, de pe Riviera Franceza, si reprezinta "marea dragoste" a miliardarului.


Purtatorul de cuvant al miliardarului rus, John Mann, a declarat: "Este adevarat ca Abramovich detine vila. Dar este o persoana foarte retrasa si nu vrea ca planurile sale in ceea ce priveste proprietatea sa fie divulgate".


Potrivit autorilor unei biografii a lui Abramovich, Dominic Midgley si Chris Hutchins, Abramovich ar fi cumparat de fapt proprietatea in 2000, acelasi an in care ziarul Novaya Gazeta a publicat un articol in care atribuia oligarhului exilat Boris Berezovsky, fostul partener al lui Abramovich, proprietatea vilei. Un purtator de cuvant al lui Berezovsky a negat recent stirea. Berezovsky detine o vila din vecinatate, Chateau de la Garoupe, pe care nu a putut sa o viziteze din 2002, cand autoritatile ruse au emis pe numele sau un mandat international de arestare, pentru frauda.


Chateau de la Croe, odinioara luxos si elegant, a fost distrus in interior intr-un incendiu din anii '80, dar, sustin cei doi autori ai biografiei, si-a pastrat "exteriorul maiestuos", iar inauntru sunt inca vizibile urme ale trecutului sau regal. Midgley si Hutchins estimeaza insa ca vor mai fi necesareinca 15 milioane lire sterline pentru a-l renova.


Fostul rege Eduard al VIII-lea si Wallis Simpson s-au mutat la Chateau de la Croe in 1938, dupa ce se casatorisera cu un an mai devreme in Franta. Ducele abdicase in 1936. Au umplut castelul cu mobilierul lui Eduard, argintul si portelanul trimise din Anglia. Americanca s-a apucat apoi de cumparaturi si vila cu 12 dormitoare a inceput curand sa rivalizeze cu Palatul Buckingham. Pe langa bazinul de inot, cele doua pavilioane de baie si terenul de tenis, castelul era renumit pentru cada in forma de lebada, imbracata in aur de 20 de karate. Nu se stie daca aceasta a supravietuit incendiului. Cuplul s-a mutat la Paris in 1949.


Fostul premier britanic Winston Churchill a fost unul din oaspetii invitati la petrecerile luxoase date in Chateau de la Croe.


Printre alti proprietari de spita regala ai castelului se numara Leopold al III-lea al Belgiei, regele Umberto al Italiei si regele Farouk din Egipt. Si magnatul Aristotel Onassis a locuit o vreme in acelasi castel.




Cine sunt clientii pietei de bunuri de lux din Rusia


Paradoxal, cel mai important sta dupa gratii. Mikhail Khodorkovsky, fondatorul Iukos, in varsta de 40 de ani, cu o avere de peste 15 miliarde dolari, ocupa primul loc in topul Forbes al celor mai bogati oameni din Rusia. Este casatorit a doua oara si are patru copii.


Khodorkovsky a lucrat ca tamplar, a fost oficial in Komsomol (organizatia de tineret a partidului comunist din Rusia) si mai tarziu in ministerul responsabil cu combustibilul si energia. In 1995, grupul Menatep, pe care il detinea, a preluat controlul gigantului petrolier Iukos. Dupa arestarea sa in octombrie 2003, averea neta a lui Khodorkovsky a scazut pe fondul diminuarii inregistrate de capitalizarea companiei.


Roman Abramovich, renumit pentru achizitiile sale cel putin interesante, in varsta de numai 37 de ani, cu o avere neta de 12,5 miliarde dolari, s-a clasat pe locul al doilea. Si el este casatorit pentru a doua oara; are cinci copii. Abramovich s-a lasat de facultate si si-a facut averea intr-o serie de tranzactii controversate in domeniul petrolier, la inceputul anilor '90. In 1995, in parteneriat cu cel mai puternic capitalist al Rusiei, Boris Berezovsky, a preluat Sibneft, la un pret mult sub valoarea de piata a companiei. Cand Berezovsky a parasit Rusia in 2000 pentru a scapa de acuzatiile de frauda, a vandut partea sa lui Abramovich, care in prezent mai este implicat in afaceri cu aluminiu, automobile si televiziune. Recent, a blocat fuziunea Sibneft cu rivalul Iukos. Pentru Chelsea a platit 400 de milioane de dolari.


Pozitia a treia in topul 100 Forbes pentru Rusia este ocupata de Viktor Vekselberg, a carui avere neta se ridica la aproape 6 miliarde de dolari, un alt cumparator excentric (in februarie 2004 a achizitionat colectia Faberge a Forbes pentru o suma care nu a fost dezvaluita si a readus-o in Rusia). Are 47 de ani, este casatorit si are doi copii. Magnatul nascut in Ucraina a studiat la Moscova ingineria cailor ferate. In 1988 a intrat in afaceri cu computere personale. A reusit prima preluare ostila din Rusia in 1994, cand firma sa Renova a cumparat fabrica de tractoare Vladimir . Mai tarziu a achizitionat fabrici de aluminiu si mine de bauxita, cu care a format in 1996 SUAL Holding, cu vanzari in valoare de un miliard de dolari. In prezent, este in proces de vanzare a 25% din actiuni unui grup strain de investitii. Marea parte a averii sale a facut-o dupa ce s-a asociat cu Grupul Alfa al lui Mikhail Fridman pentru a prelua TNK, a treia companie petroliera a Rusiei, in anii 1997-1999. Anul trecut TNK a fuzionat cu divizia rusa a British Petroleum, tranzactie din care Vekselberg si alti actionari ai TNK au obtinut 6,35 miliarde dolari cash, precum si actiuni British Petroleum.
ioana.leaua@zf.ro