Business Internaţional

DaimlerChrysler estimeaza o imbunatatire "usoara" a profitului in acest an

08.04.2004, 00:00 15



DaimlerChrysler AG, al cincilea producator de automobile din lume, a anuntat ca se asteapta la o imbunatatire a rezultatelor financiare pe anul curent, o data cu revenirea pe profit a diviziei Chrysler din Statele Unite, informeaza Bloomberg.



Profiturile companiei vor creste "usor" in acest an, potrivit unui comunicat transmis de Daimler inainte de intalnirea anuala cu actionarii. Pierderile inregistrate de Mitsubishi Motors Corp., o companie afiliata producatorului germano - american , la care se adauga costurile introducerii de noi modele, vor limita cresterea profitului.



DaimlerChrysler deruleaza in prezent un program de reorganizare a Mitsubushi Motors, in cadrul companiei nipone Daimler detinand o participatie de 37%. Daimler incearca sa stranga finantari de 6,62 mld. dolari pentru redresarea Mitsubishi, fondurile respective trebuind sa vina in mod deosebit de la ceilalti actionari principali ai grupului Mitsubishi, care cuprinde Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corp. si Bank of Tokyo - Mitsubishi.



O parte semnificativa a sumei de 6 mld. dolari urmeaza sa fie obtinuta de la Daimler si grupul Mitsubishi sub forma unei majorari de capital prin achizitionarea de actiuni noi preferentiale.



Totusi, oficialii Daimler nu se asteapta ca Mitsubishi Motors, care a inregistrat in anul fiscal trecut o pierdere de 681 mil. dolari, sa revina pe profit in acest an. Sperantele lor sunt legate mai mult de divizia Chrysler, care ar trebui sa devina mai profitabila datorita modelelor noi de masini ce vor fi introduse pe piata.



Vanzarile Daimler au scazut in primul trimestru datorita modelelor invechite, compania anuntand ca va acoate pe piata o noua versiune a automobilului Mercedes A Class in acest an, in 2005 urmand sa fie lansat noul model M - Class.



Chrysler a avut o pierdere operationala de 610 mil. dolari anul trecut. Compania intentioneaza sa revina pe profit in 2004, o data cu lansarea noilor modele. In luma martie, vanzarile diviziei in Statele Unite au scazut cu 2%.