Business Internaţional

DaimlerChrysler va pastra actiunile Mitsubishi

04.05.2004, 00:00 6



Directorul executiv al DaimlerChrysler, Jurgen Schrempp, a anuntat ca producatorul de autovehicule va pastra pachetul de 37% din capitalul companiei Mitsubishi Motors, aflata in dificultate financiara.



Intr-un comunicat adresat angajatilor, Schrempp a aratat ca grupul ramane fidel strategiei de consolidare a pozitiei pe piata asiatica, in pofida deciziei de a sista investitiile la partenerul japonez.



"Hotararea de a intrerupe sprijinul financiar nu a fost luata cu usurinta. Piata nipona este importanta, iar relatiile noastre cu Mitsubishi sunt foarte apropiate. Factorul crucial care a contat in final a fost lipsa unor profituri acceptabile in viitorul apropiat, corespunzatoare cu povara financiara pe care ar fi trebuit sa ne-o asumam", a explicat Schrempp.



Potrivit analistilor, decizia de a opri investitiile la Mitsubishi, singurul producator auto nerentabil din Japonia, echivaleaza cu recunoasterea faptului ca strategia de expansiune a constituit un esec pentru DaimlerChrysler, a carui valoare de piata a scazut cu 40 miliarde de euro dupa fuziunea cu Chrysler din 1998.



Cu toate acestea, consiliul de administratie a hotarat, saptamana trecuta, sa il sustina pe Schrempp si sa il mentina la conducerea companiei.



Decizia a dezamagit investitorii, determinand scaderea cu 2,5% a actiunilor DaimlerChrysler, pe parcursul sedintei de vineri.