Business Internaţional

Datoriile fiscale provoaca un nou scandal in Rusia

13.04.2005, 19:00 17

Compania TNK-BP, al treilea producator de petrol din Rusia, a informat ca autoritatile de la Moscova i-au cerut sa plateasca 936 mil. $ (721 mil. euro) in contul unor datorii fiscale din 2001.

Viktor Vekselberg, un membru in Consiliul de Administratie al companiei, a declarat ca, in cazul in care nu se va ajunge la un compromis cu au-toritatile, decizia va fi contestata in justitie. TNK-BP, la care compania britanica BP detine o cota de 50%, nu este primul producator de petrol care trebuie sa faca fata cererii de a-si achita datoriile fiscale. Anul trecut, Iukos a fost scindata din acelasi motiv.

Existenta acestor datorii a fost anuntata luni, zi in care Vladimir Putin, presedintele Rusiei, se afla intr-o vizita in Germania cu scopul de a atrage investitori. Sub conducerea sa, autoritatile au inasprit controlul si supravegherea principalelor industrii ale tarii. Multi investitori sunt inca afectati de problemele cu care s-a confruntat Iukos. Acestia au spus ca este posibil ca si alte mari companii sa fie afectate de cereri pentru achitarea unor datorii fiscale.

"Este imposibil sa avem asemenea datorii in aceasta perioada. Vom discuta cu autoritatile", a spus Volkselberg. Compania si-a dat deja acordul sa plateasca in acest an taxe in valoare de 10 mld. $ (7,7 mld. euro), in comparatie cu 6,5 mld. $ (5 mld. euro) in 2004. TNK-BP realizeaza aproape un sfert din productia zilnica a BP.

stelian.vezentan@zf.ro