Business Internaţional

De Beers va sapa dupa pietre pretioase si in Rusia

20.01.2005, 00:00 35



De Beers, cel mai mare producator de diamante din lume, a anuntat ca intentioneaza sa deschida noi exploatari miniere in Rusia, concurand monopolul celor de la Alrosa intr-o tara depasita doar de Botswana in ceea ce priveste productia de pietre pretioase, relateaza The Moscow Times.



Compania De Beers, cu sediul in Johannesburg, Africa de Sud, care comercializeaza trei cincimi din cantitatea de diamante neslefuite la nivel mondial, provenita din exploatarile proprii si ale partenerilor sai, doreste sa isi extinda productia pentru a satisface cererea la retail pentru pietre pretioase, care, sustin sud-africanii, a crescut cu 6% anul trecut. Cantitatea de pietre pretioase extrasa de Rusia s-a majorat cu 19% in primele sase luni ale anului trecut pana la 17,8 milioane carate, in valoare totala de 948 mil. dolari (727 mil. euro).



"In momentul de fata suntem in cautarea unor noi oportunitati de afaceri", a declarat Gary Ralfe, managing director la De Beers. "De Beers se afla intr-o cautare activa a unei noi exploatari si, speram noi, a unui rol minier propriu in Rusia", a precizat Ralfe.



Actualmente De Beers cumpara pietre pretioase de la Alrosa si are un contract de achizitie in valoare de 800 mil. dolari (613 mil. euro) pe an. Compania controleaza Archangel Diamond, care se afla in proces cu partenerul sau din Rusia pentru transferul drepturilor de exploatare miniera pentru un zacamant care contine diamante in valoare de 5,3 mld. dolari (4,1 mld. euro), unei companii ruse in care detine 40% din actiuni.



"Archangel a cautat permanent sprijinul politic si legal pentru a determina partenerul sau rus de joint-venture sa transfere licenta de exploatare a diamantelor Verhotina", scrie pe site-ul companiei Archangel.



Achangel se afla in disputa cu o firma din Rusia denumita Arhangelskgeoldobycha, potrivit documentelor publicate pe acelasi site.



In luna octombrie a anului trecut reprezentantii De Beers s-au intalnit cu primul ministru rus Mihail Fradkov pentru a purta discutii pe marginea posibilitatii realizarii unor investitii in Rusia.



Cu putin timp in urma, primii doi producatori de diamante din lume, De Beers si compania rusa de stat Alrosa, au convenit sa reduca relatiile comerciale existente intre ele, pentru a pune capat unei anchete a Comisiei Europene privind incalcarea legilor antitrust de catre cele doua companii.