Business Internaţional

Deficitul bugetar al Greciei va scadea sub 3%

04.10.2006, 18:46 24

Deficitul bugetar al Greciei va scadea sub limita de 3% din PIB impusa pentru tarile din zona euro, scrie Financial Times.
Aceasta ar fi prima data de cand tara a adoptat moneda unica europeana in 2001 dupa ce a falsificat datele pentru a fi acceptata in randul tarilor care folosesc moneda unica.
Ministrul de finante George Alogoskoufis a declarat la inceputul acestei saptamani ca deficitul bugetar va ajunge anul acesta pana la 2,6% din PIB, de la 5,1% cat e in prezent, incadrandu-se astfel in plafonul de sub 3% din PIB impus de UE.
Oficiali din cadrul Eurostat, agentia de audit a UE, au vizitat saptamana trecuta Atena pentru a verifica inainte de prezentarea de saptamana viitoare a proiectului pentru bugetul pe 2007 daca cifrele estimative pentru deficitul bugetar sunt veridice.
Ministerul de Finante a colaborat cu Eurostat de cand s-a descoperit in 2004 ca Grecia a dat publicitatii cifre eronate pentru a se incadra in limita impusa de Tratatul de la Maastricht pentru deficitul bugetar.
Alogoskoufis a declarat ca scaderea deficitului bugetar din acest an s-a bazat pe o crestere de pana la 4,1% a PIB, mai ales in prima jumatate a anului, si pe stoparea evaziunii fiscale de care erau raspunzatoare unele companii din Grecia.
"Avem toate sansele ca pentru prima data sa reducem deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB", a spus el. "Eforturile noastre incep sa dea roade, ne bucuram de o substantiala imbunatatire fiscala, cu o puternica rata a cresterii economice si cu reducerea somajului", a mai adaugat el.
Alogoskoufis a adaugat ca bugetul pentru 2007 a fost facut pe baza datelor deja existente, si nu pe datele revizuite care au aratat o crestere de 25% a veniturilor anuale ale tarii.
Cresterea ne-asteptata i-a luat prin surprindere pe oficialii UE, care au decis ca aceste cifre trebuie sa fie verificate de Eurostat.
"Suntem increzatori ca vor fi numai niste ajustari minore in ceea ce priveste revizuirea bugetului deoarece noile date se bazeaza pe statistici la zi", a spus Alogoskoufis.
Bugetul pe 2007 se bazeaza pe faptul ca economia va creste cu 3,8%, motoarele acestei cresteri fiind majorarea investitiilor din domeniul privat si o crestere de 18% a fondurilor oferite de UE pentru proiectele de infrastructura.
Se estimeaza ca deficitul bugetar sa ajunga la 2,4% din PIB, reflectand puterea de cumparare si cresterea salariilor din sectorul public peste rata inflatiei prognozate.