Business Internaţional

Degussa isi dubleaza castigul

10.08.2004, 00:00 15



Degussa, liderul mondial al produselor chimice speciale, a raportat o dublare a profitului trimestrial fata de aceleasi trei luni ale anului trecut, ca urmare a masurilor de reducere a costurilor si a stocurilor.



Profitul din lunile aprilie, mai si iunie a fost de 102 de milioane de euro, adica 50 de centi/actiune, fata de nivelul de 38 de milioane de euro, respectiv 18 centi/actiune din 2003. Analistii Bloomberg asteptau un profit de 55 de milioane de euro. Vanzarile companiei au avansat cu 3,4 % spre 2,91 de miliarde de euro.



Degussa, a carei oferta se intinde de la produse de plexigas la ingredienti utilizati la cremele pentru maini, a punctat faptul ca se asteapta ca profitul operational si volumul vanzarilor sa inregistreze o "mica crestere" in acest an, pe fondul diminuarii castigurilor la nivelul pietei datorita pretului ridicat al materiilor prime. Unii producatori au dificultati in a mari preturile, lucru facil in cazul firmelor ce fabrica produse chimice de baza, precum BASF. Vanzarile Clariant , al doilea producator din industria produselor chimice speciale, au suferit mici modificari, datorita scaderii preturilor practicate cu 3%.



"Perspectivele nu sunt deloc pozitive", afirma Ralph Bressler, analist financiar la bankhaus Lampe. "Ne-am fi asteptat la mai mult, gandindu-ne la BASF".



BASF, cel mai mare fabricant de produse chimice din lume, a prezis in cursul saptamanii trecute o importanta crestere a profitului si a vanzarilor in acest an, alimentate de evolutia ascendenta a cererii provenite din Asia si America de Nord.



"Asteptam ca revigorarea economiei mondiale sa continue", a declarat Hellmuth Felcht, directorul executiv al Degussa. Cu toate acestea, cresteea preturilor la materiile prime se va reflecta in rezultatele financiare ale companiilor de pe piata.



Actiunile Degussa au cerscut cu 19 centi spre 27,49 de euro. Aproximativ 7 procente dintre actiunile companiei sunt tranzactionate public. Compania germana de minierit RAG are o participatie de 50,1%, iar E.ON detine alte 43%. E.On a afirmat ca s-ar putea sa renunte la aceasta cota prin vanzarea actiunilor la bursa pana in 2005.



Reprezentantii Degussa afirmasera in luna mai ca estimeaza o crestere a vanzarilor de 2-3% in dolari pentru 2004, dar ca profitul va fi probail afectat de deprecierea monedei americane. Compania a desfiintat 583 de locuri de munca numai in acest an. Datoriile nete sunt acum de 2,44 miliarde de euro, fata de cei 2,83 de miliarde din anul trecut.



Compania a renuntat la cateva din diviziile sale pe care le-a vandut, incasand peste 3,6 miliarde de euro in ultimii trei ani, in ideea de a isi focaliza activitatea pe fabricarea produselor chimice speciale, care genereaza un profit superior.
andrei.frunza@zf.ro