Business Internaţional

Deutsche Bank e acuzata de manipulari financiare

29.09.2004, 00:00 17

Cea mai mare banca din Germania, Deutsche Bank, este investigata de procurorii germani pe baza suspiciunilor ca si-ar fi manipulat bilantul contabil, informeaza BBC News.
Investigatiile sunt legate de disputa legala indelungata cu grupul de media Kirch, in prezent in stare de faliment.
Banca germana este acuzata ca nu a inregistrat suficiente provizioane pentru a acoperi daunele si sumele compensatorii pe care instanta i-a ordonat sa le plateasca grupului Kirch.
Grupul detinut de Leo Kirch a dat faliment in 2002,  la scurt timp dupa ce fostul sef al Deutsche Bank a pus la indoiala gradul de solvabilitate al companiei, intr-un interviu acordat Bloomberg Television. Rolf Breuer a declarat in februarie 2002 ca "se aude ca sectorul financiar nu este pregatit sa mai furnizeze fonduri sau resurse externe" grupului Kirch.
In decembrie 2003, un tribunal din Munchen a hotarat ca presedintele de atunci al institutiei de credit, Rolf Breuer, a incalcat confidentialitatea client-banca, prin exprimarea in public a indoielilor sale privind solvabilitatea grupului Kirch. Potrivit deciziei instantei, Deutsche Bank urmeaza sa plateasca o suma compensatorie reclamantului, dar banca a atacat aceasta decizie.
La scurt timp dupa remarcile facute de Breuer, bancile au refuzat sa mai acorde imprumuturi companiei si KirchMedia, principala divizie a grupului Kirch, a intrat in stare de faliment in aprilie 2002.
Potrivit unui purtator de cuvant al biroului de procuratura din Frankfurt, care nu a oferit detalii suplimentare, a fost lansata o investigatie impotriva "oficialilor Deutsche Bank". Biroul a declarat ca a primit o reclamatie conform careia banca nu a constituit provizioanele necesare pentru a acoperi posibilele daune legate de cazul Kirch. Procurorii cerceteaza acum daca Deutsche Bank ar fi trebuit sa constituie astfel de provizioane.
Banca germana a refuzat sa comenteze, pe motivul ca investigatia este inca in curs.
Potrivit unui expert juridic citat de Financial Times, principiile de contabilitate americane nu prevad obligativitatea constituirii unor astfel de provizioane, avand in vedere incertitudinile legate de probabilitatea aparitiei unor daune in procesul Kirch.
Disputa cu Leo Kirch vine dupa procesul Mannesmann, in care Deutsche Bank a fost implicata in acest an. Josef Ackermann, actualul sef al bancii germane, impreuna cu alti cinci directori de la Mannesmann, au fost achitati in acest caz de acuzatiile ca ar fi aprobat bonusuri excesive.