Business Internaţional

Deutsche Telekom isi schimba directorul executiv dupa ce a pierdut 1,5 milioane de abonati

14.11.2006, 19:10 14

Valoarea actiunilor Deutsche Telekom a crescut cu 4% la inceputul sedintei de tranzactionare de ieri in urma anuntului privitor la demisia CEO-ului companiei, Kai-Uwe Ricke.
Deutsche Telekom, cel mai mare grup de telecomunicatii din Europa din punct de vedere al vanzarilor, nu a explicat in niciun fel decizia lui Ricke, insa plecarea sa survine la cateva zile dupa ce firma a publicat rezultate slabe pentru cel de-al treilea trimestru.
Compania cu sediul la Bonn a declarat ca a "ajuns la o intelegere" cu Ricke cu privire la plecarea acestuia cu un an inainte de expirarea contractului sau, scrie Bloomberg.
Deutsche Telekom a anuntat o scadere cu 20% a profitului pe trimestrul al treilea pe fondul micsorarii veniturilor din sectorul de telefonie mobila si pierderii de clienti pe segmentul de telefonie fixa.
In primele noua luni ale anului, Deutsche Telekom a pierdut 1,5 milioane de abonati, acestia orientandu-se catre firme mai ieftine. Firma se confrunta cu o competitie din ce in ce mai dura pe principala sa piata, cea germana. Deutsche Telekom va reduce cu 32.000 numarul locurilor de munca din Germania.
Actiunile Deutsche Telekom inregistrasera cele mai slabe performante din cadrul unui indice de companii europene de telefonie in acest an.
Ricke, in varsta de 45 de ani, isi anuntase saptamana trecuta intentia de a reduce baza de costuri anuale a companiei cu 2 miliarde de euro anul viitor si de a obtine reduceri anuale de costuri de 5 miliarde de euro pana in 2010. CEO-ul isi micsorase proiectiile legate de vanzari si profit in august.
Ricke a devenit CEO in noiembrie 2002, cand Deutsche Telekom a inregistrat cea mai mare pierdere trimestriala din Europa.
Succesorul lui Ricke nu a fost anuntat in mod oficial inca, insa acesta ar putea fi Rene Obermann.
Obermann, directorul in varsta de 43 de ani al diviziei T-Mobile, a acceptat aceasta pozitie, iar board-ul companiei ar putea aproba numirea sa in curand.
"Noul CEO va trebui sa faca mari eforturi pentru a impulsiona veniturile de pe piata interna. Acesta va trebui sa afle de cata flexibilitate dispune ca CEO in echilibrarea intereselor diferitilor actionari ai companiei, guvern si salariati", comenteaza Colin Kingsnorth, din cadrul Laxey Partners.
Guvernul detine 31,7% in cadrul Deutsche Telekom, incluzand un pachet de 16,9% apartinand bancii de dezvoltare KfW Group. Ministrul de finante Peer Steinbrueck a declarat ca guvernul si-a suspendat pe moment planurile de transferare a actiunilor catre KfW din cauza pretului prea mic al actiunilor.
Obermann s-a alaturat companiei Deutsche Telekom in 1998 si a devenit membru al board-ului si director al diviziei T-Mobile in 2002. El a transformat T-Mobile in divizia cu cel mai rapid ritm de crestere a Deutsche Telekom.
Acum, ritmul de crestere a diviziei devine mai lent, pietele europene devenind saturate si competitia pe piata americana intensificandu-se. Astfel, EBITDA pe trimestrul trei s-a aflat in scadere.
Obermann ar fi cel mai tanar din randul celor 30 de CEO-uri de companii ce alcatuiesc indicele german de referinta DAX, cu o valoare de piata de 1.000 de miliarde de dolari.
In cadrul T-Mobile, Obermann a avut sarcina de a reduce cheltuielile cu 1 miliard de euro anul trecut si de a elimina 1.500 de locuri de munca. In septembrie, el a primit sarcina suplimentara de a se ocupa de vanzari si distributie pentru toate serviciile Deutsche Telekom din Germania.
Cariera lui Obermann a inceput in momentul in care acesta a devenit cofondator al ABC Telekom, un retailer de faxuri pe cand era student al Universitatii din Muenster, Germania. A condus compania din apartamentul sau, inchiriind mai tarziu un birou de 60 de metri patrati cu garaj dublu. Compania Hutchison Whampoa a miliardarului Li Ka-Shing din Hong Kong a cumparat ABC in 1991, cand aceasta atinsese un nivel al veniturilor anuale de 13 milioane de dolari si avea 60 de salariati.

Rene Obermann
Posibil succesor al lui Kai-Uwe Ricke la conducerea Deutsche Telekom
Ar fi cel mai tanar din cei 30 de directori executivi de companii ce alcatuiesc indicele german DAX
S-a alaturat companiei Deutsche Telekom in 1998, devenind membru al board-ului acesteia si director al diviziei T-Mobile in 2002
A transformat T-Mobile in divizia cu cel mai rapid ritm de crestere a Deutsche Telekom
A avut sarcina de a reduce cheltuielile T-Mobile cu 1 mld. euro anul trecut si de a elimina 1.500 de locuri de munca
A devenit responsabil de vanzari si distributie pentru toate serviciile Deutsche Telekom din Germania
Si-a inceput cariera cand a devenit co-fondator al ABC Telekom, un retailer de fax-uri