Business Internaţional

Directorii pleaca de la Nokia

06.12.2004, 00:00 15

Doi membri ai consiliului de administratie al Nokia si-au anuntat vineri demisia, numarul directorilor din conducerea de varf care parasesc cel mai mare producator de telefoane mobile ajungand astfel la trei in ultimele doua saptamani, informeaza Financial Times.


Sari Baldauf va renunta la pozitia de vice-presedinte executiv si general manager al diviziei de retele, din motive personale. Ea va fi inlocuita de Simon Beresford-Wylie, in luna februarie a anului viitor. Beresford-Wylie lucreaza la Nokia din 1998 si este responsabil in prezent de infrastructura companiei finlandeze in Asia.


"Stiam de planurile lui Sari Baldauf de ceva timp, iar schimbarile de management pe care le anuntam in prezent sunt o parte a procesului de transformare prin care trece Nokia", a declarat Jorma Ollila, presedinte si CEO al Nokia. "Ea a luat o decizie foarte personala pentru a face o schimbare in viata ei si a se concentra pe alte interese", a mai spus Ollila.


Finlandeza de 49 de ani, care lucreaza la Nokia din 1983, a fost aleasa in luna octombrie, de Financial Times, drept cea mai proeminenta figura feminina a mediului de afaceri din Europa


Un alt director, JT Bergqvist, tot de la conducerea diviziei de retele, membru in consiliul executiv al companiei din 2002, a anuntat ca se va retrage la sfarsitul lunii ianuarie. Si el si-a motival plecarea printr-o decizie personala.


"In ultimii cativa ani, Bergqvist si echipa lui au participat in mod hotarator la procesul de restructurare al diviziei de retele si la introducerea tehnologiei comerciale 3G, si a consolidat capacitatile Nokia pe zona de retele", a afirmat Jorma Ollila.


In urma cu mai putin de doua saptamani, Matti Alahuhta, directorul de strategie al Nokia, a parasit corporatia pe neasteptate, pentru a deveni presedinte al companiei finlandeze Kone, producatoare de lifturi si scari rulante. La un moment dat, Alahuhta era privit ca un posibil succesor al lui Ollila, dar el era la conducerea diviziei de telefoane mobile cand compania a interpretat gresit segmente cheie din piata si s-ar putea sa fi fost considerat responsabil.


Nokia are in prezent peste 15.000 de angajati si vanzari pe 2004 estimate de analisti la circa 6,2 miliarde euro. ioana.leaua@zf.ro