Business Internaţional

Directorul general al BPI, suspendat de justitia milaneza

04.08.2005, 18:50 22

O judecatoare din Milano a decis suspendarea din functie pentru doua luni a directorului general al Banca Popolare Italiana (BPI), motivand ca masura este menita sa faciliteze buna desfasurare a anchetei referitoare la acuzatiile de abuz pe piata si conspiratie in cazul de preluare a bancii italiene Antonveneta.

Pe langa directorul general, Gianpiero Fiorani, a mai fost suspendat si directorul financiar al institutiei, Gianfranco Boni, a declarat un reprezentant al justitiei citat de International Herald Tribune.

Celor doi nu le-a fost adusa nici o acuzatie, iar suspendarea lor are mai mult un caracter de preintampinare a oricarei tentative de distrugere a probelor sau falsificare a datelor, a adaugat oficialul.

Dupa aflarea deciziei instantei, BPI l-a numit in functia de director general pe Giorgio Olmo, pana atunci vicepresedinte al bancii.

Confruntarea pentru controlul Antonveneta, o banca de marime medie cu peste 1.000 de sucursale in Italia si o prezenta puternica in regiunea de nord, a pus fata in fata BPI cu banca olandeza ABN Amro.

Inainte de anuntul suspendarii, disputa a determinat politia sa intreprinda actiuni de confiscare a unor documente, interceptari de apeluri telefonice efectuate de seful bancii centrale italiene si multiple cazuri in instanta.

Guvernatorul bancii centrale italiene, Antonio Fazio, si presedintele (BPI), Gianpiero Fiorani au fost acuzati de procurorii italieni ca purtau discutii telefonice secrete despre preluarea controversata a pachetului de control la Antonveneta de catre BPI.

Concluziile preliminare ale anchetei procurorilor, care obtinusera anterior in instanta dreptul de interceptare a convorbirilor celor doi, indica incalcarea concurentei corecte. Din transcrierea convorbirilor telefonice dintre Fazio si Fiorani reiese ca cei doi comunicau cu periodicitate referitor la castigarea pachetului de control al bancii Antonveneta de catre BPI.

Reglementarile europene din domeniul concurentei obligau BPI sa depuna o contraoferta si nu sa procedeze la cumpararea de noi actiuni Antonveneta.

Insa guvernatorul Antonio Fazio i-a permis presedintelui BPI sa continue sa cumpere aceste actiuni, arata transcrierile convorbirilor celor doi.

Totusi, premierul italian Silvio Berlusconi a afirmat recent ca nu intentioneaza "sa il incrimineze" pe Fazio.

Anuntul bancii centrale a Italiei vine pe fondul deciziei Consob, autoritatea de reglementare a pietelor financiare, de a suspenda temporar dreptul de vot asociat actiunilor Antonveneta detinute de BPI.

Achizitia Antonveneta ar permite BPI, care este ca marime de trei ori mai mica decat tinta sa de preluare, sa urce viguros in clasamentul celor mai importante banci din Italia.

In schimb, daca ABN Amro ar castiga competitia, aceasta ar insemna totodata si consolidarea pozitiei pe piata italiana, situatie pe care banca olandeza o doreste de multa vreme.

Saptamana trecuta procurorii milanezi au recurs la o mutare surprinzatoare, confiscand actiunile Antonveneta aflate in proprietatea BPI si a catorva finantisti importanti din Italia sub temeiul ca banca si investitorii privati au incalcat regulile pietei cand si-au majorat participatia in Antonveneta si s-au inteles in secret sa utilizeze puterea data de detinerea cumulata a 40% din titluri pentru a bloca oferta ABN Amro.

Clementina Forleo, aceeasi judecatoare care a hotarat suspendarea lui Fiorani si Boni, a confirmat si masura de confiscare.

Blocarea dreptului de vot aferent acelor actiuni a permis ABN Amro, care detine un sfert din capitalul social al Antonveneta, sa aleaga alti 15 membri ai consiliului director si sa preia efectiv controlul creditorului italian.

Incepand cu luna martie a acestui an, ABN Amro a depus o serie de oferte succesive pentru cumpararea bancii Antonveneta, dintre care cea mai recenta evalua 50% plus o actiune din banca italiana la suma de 7,6 miliarde de euro. Insa aceasta oferta nu i-a tentat decat pe 3% dintre actionarii bancii.

Comisia Europeana l-a desemnat pe Charlie McCreevy, comisarul european responsabil cu piata interna, sa faca investigatii in privinta implicarii bancii centrale italiene in ofertele de preluare ale ABN Amro pentru Banca Antonveneta. Banca centrala italiana este cercetata pentru ca a permis BPI sa acumuleze minoritatea de blocaj inainte de a depune o contraoferta. marius.anton@zf.ro