Business Internaţional

Disciplina fiscala, provocarea viitorului comisar pe economie

11.01.2010, 23:08 32

Olli Rehn, viitorul comisar pentru Afaceri Economice siMonetare, va avea o misiune dificila, el trebuind, dupa ce va fiinvestit in functie, sa restaureze disciplina fiscala in cadrul UEsi sa impiedice criza fiscala ce afecteaza state precum Grecia sacuprinda si restul gruparii.

Rehn a fost audiat ieri de Comisia de Specialitate aParlamentului European pentru a-i convinge pe membrii acesteia cael este persoana potrivita pentru a se ocupa de portofoliul deAfaceri Economice si Monetare si pentru a tine in frau crizafiscala care ameninta intreaga Europa, dupa ce Grecia i-a cazutdeja victima, scrie Bloomberg.

El a ocupat, pana in prezent, functia de comisar pentruextindere. In timpul mandatului sau Romania si Bulgaria au devenitmembre ale UE. El a fost de asemenea cel care s-a ocupat deprocesul de aderare a Turciei pana in prezent.

Luni au inceput insa audierile pentru numirile in noile functii.Rehn va fi succesorul lui Joaqin Almunia.

Noua sa functie vine insotita de o serie de provocari. Cea maiimportanta este aceea de a se folosi de puterile limitate alefunctiei sale pentru a convinge Grecia si alte state amenintate dedeficite bugetare record sa se supuna regulilor fiscale ale UniuniiEuropene.

"Rehn are o singura misiune foarte importanta, si anume, aceeade a restaura disciplina fiscala in randul statelor membre UE", aspus Frederik Erixon, directorul Centrului European pentru EconomiePolitica Internationala. "Este vorba de dinamica de functionare aUniunii si despre incercarea de a evita ca unele state cu problemesa contamineze si restul membrilor".

Pentru finlandezul de 47 de ani cel mai mare pericol este sa nureuseasca sa convinga Grecia sa reduca cel mai mare deficit bugetardin Uniunea Europeana.

Astfel, rolul regulilor fiscale impuse de Uniune ar fi puternicsubminat, iar acest lucru s-ar repercuta asupra randamentuluiobligatiunilor emise de celelalte state care se confrunta cuprobleme fiscale.

Olli Rehn urmeaza sa preia functia pe 26 ianuarie, dupa votulParlamentului, iar mandatul sau va dura 5 ani.

Misiune dificila

  • Olli Rehn trebuie sa convinga statele membre sa se supunaregulilor fiscale ale Uniunii Europene.
  • Trebuie sa tina in frau problemele unor state "maladive" precumGrecia, pentru a evita contaminarea celorlalti membri.
  • Trebuie sa convinga Grecia sa reduca deficitul bugetar de la12,7% din PIB la 3% - limita superioara impusa de UniuneaEuropeana.
  • Trebuie sa restaureze disciplina fiscala in randul statelormembre UE.