Business Internaţional

Dividende record pentru actionarii companiilor franceze

28.02.2007, 17:45 15

Companiile incluse in cadrul indicelui francez CAC 40 urmeaza sa acorde actionarilor proprii dividende in valoare de 31,6 miliarde de euro in acest an, in crestere cu 23,5% fata de anul anterior, o crestere mai rapida decat cea inregistrata de Bursa si de profituri, scrie Les Echos.
La profituri record, dividende record. Si anul acesta actionarii vor profita de pe urma performantelor solide inregistrate de marile companii franceze. In 2007, conform datelor Markit Group, companiile incluse in cadrul indicelui CAC 40 ar urma sa transfere actionarilor lor dividende in valoare de 31,6 miliarde de euro, dupa ce au acordat dividende in valoare de 25,5 miliarde de euro in 2006. Cresterea este de 23,5 procente.
Cresterea inregistrata din punct de vedere a valorii dividendelor o va depasi pe cea consemnata de indicele CAC 40, care a avansat cu 17,53% in 2006. Astfel, randamentele sunt in crestere. Conform estimarilor Markit Group, randamentul brut al dividendului ar trebui sa atinga, in cazul companiilor incluse in CAC 40, un nivel de 3% in 2007, dupa 2,4% in 2006 si 2% in 2005. Cresterea este in acelasi timp mai rapida decat cea a profiturilor. Thomson Financial estimeaza cresterea profiturilor nete ale celor mai importante 40 de companii la 7% in 2006.
An dupa an, companiile dau dovada de aceeasi generozitate fata de actionari. "Companiile vor sa tina pasul cu rivalele din cadrul aceluiasi sector, fapt ce impinge dividendele in sus", explica Felicia Jumelais, analist european in cadrul Markit Group.
Companiile fac din dividende un instrument important de fidelizare, insa se folosesc de acestea si in cazul unui proiect de fuziune. De exemplu, Euronext a oferit un dividend exceptional in perspectiva fuzionarii cu NYSE. Desi pietele sunt in crestere, apetitul investitorilor pentru randamentul legat de dividende nu va scadea. De altfel, conform estimarilor Markit Group, niciun grup din cadrul CAC 40, cu exceptia EADS, nu va reduce in acest an valoarea nominala a dividendului propriu. Exista motive serioase in spatele acestei decizii, se pare. "In realitate, investitorii sunt in primul rand sensibili la eperenitateae dividendului. O reducere a acestuia reprezinta cel mai adesea un semnal negativ", remarca Moudy El Khodr din cadrul ING Investment Management.
Exista sanse reduse ca aceasta tendinta sa se schimbe. Mai intai, pentru ca rata distributiei nu este considerata excesiva. "In Europa, aceasta se situeaza in prezent la aproximativ 38%, ramanand inferioara fata de media ultimilor 15 ani", subliniaza Romain Boscher din cadrul Groupama Asset Management.
Mai apoi, pentru ca perspectivele macroeconomice par mai putin favorabile. "Atunci cand ritmul de crestere a profiturilor incetineste, investitorii tind sa acorde o atentie sporita dividendelor, chiar daca aceasta nu reprezinta o tendinta de fond in prezent", considera Francois Escoffier din cadrul Carmignac Gestion. "Dividendele nu reprezinta decat un parametru printre altele."
Marile grupuri nu trec cu vederea nici celelalte modalitati de transferare de lichiditati catre proprii actionari. Conform ultimului raport lunar al Vernimmen.net, companiile din cadrul CAC 40 le-au restituit acestora 7,9 miliarde de euro sub forma de rascumparari de actiuni in 2006. Mai mult de jumatate dintre acestea (22) au recurs la rascumparari nete de actiuni anul trecut. Total, cu 3,5 miliarde de euro, LeOreal si BNP, cu aproximativ 1 miliard de euro fiecare, au realizat cea mai mare parte a rascumpararilor nete.
In 2006, rascumpararile de actiuni si transferurile de dividende au reprezentat 42% din profiturile realizate de companiile incluse in indicele CAC 40, conform Vernimmen.net. Un nivel care nu ar trebui sa ingrijoreze. "Restul profiturilor, adica 58%, a fost folosit pentru investitii si plata datoriilor", arata Pascal Quiry, coautor al Vernimmen.