Business Internaţional

Dolarul a castigat teren in fata euro

21.03.2005, 00:00 15

La sfarsitul saptamanii trecute, dolarul s-a apreciat fata de euro la un nivel maxim al ultimelor sase saptamani (1,33 $/euro), relateaza Bloomberg.


Moneda unica europeana a pierdut teren in fata dolarului dupa ce castigurile bonurilor de tezaur americane au atins recordul ultimelor sapte luni. Un alt motiv pentru care investitorii au cumparat active denominate in dolari este deprecierea pietelor de capital emergente, a monedelor si a randamentelor obligatiunilor din aceste tari. Si in Romania s-au semnalat iesiri de pe piata valutara si de pe Bursa de Valori Bucuresti, fiind remarcata lipsa cumparatorilor straini importanti.


Bursele din Polonia sau Cehia, printre performerele lumii in acest an, au scazut pentru a patra zi consecutiv. Joi, monedele tarilor din Europa de Est au avut cea mai mare scadere.


"Un numar mare de investitori vand activele detinute pe pietele emergente pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale americane", a spus Jason Daw, manager la banca Merrill Lynch. "Aceasta miscare a sustinut aprecierea dolarului si este foarte probabil sa se mentina in viitor."


Atractia pentru activele aducatoare de castiguri mai mari este erodata de speculatii conform carora Federal Reserve (Fed), banca nationala a Statelor Unite, va creste inca o data rata dobanzii. "Daca Fed va continua sa creasca ratele in fiecare sedinta, vom obtine o diferenta de 2 puncte procentuale fata de Europa", a spus Momtchil Pojarliev, analist monetar la Invesco Asset Management din Londra. Majorarea din aceasta saptamana va insemna o diferenta de 0,75 puncte procentuale fata de rata dobanzii la depozitele overnight practicata de Banca Centrala Europeana, cea mai mare diferenta a ultimilor patru ani. "In aceste conditii, cred ca dolarul va continua sa creasca", a continuat Pofarliev.


Rata actuala a dobanzii la depozitele overnight practicata de Fed este de 2,5% insa analistii americani si europeni se asteapta ca aceasta sa ajunga la sfarsitul anului pana la 3,75%. Rata comparabila a Bancii Central Europene este de 2%, neschimbata din 2003. "Majorarea ratei dobanzilor va sustine cresterea dolarului prin atragerea banilor inapoi in Statele Unite", este de parere Kenichiro Ikezawa, manager la Daiwa Investments.




Fed poate deveni mai agresiva


Incepand cu iunie 2004, banca centrala americana a crescut rata dobanzii de referinta de sase ori. De fiecare data cresterea a fost de 0,25 puncte procentuale. Acum, teama de inflatie fiind tot mai mare, banca centrala americana ar putea sa creasca rata dobanzilor cu un pas mai mare.


Multi analisti au previzionat ca la sfarsitul anului rata dobazii la depozitele pe termen scurt va atinge un nivel "neutru", undeva intre 3% si 5%. Acest nivel va trebui sa minimizeze presiunile inflationiste, dar sa nu ameninte cresterea economica. Dar "neutru" este mai aproape de 3% sau de 5%?


Bill Davison, manager la Hartford Investment Management, a spus ca Fed va pregati investitorii pentru cresterile mai mari care vor avea loc in a doua parte a anului. El se asteapta ca la sfarsitul anului dobanda de referinta sa fie de 4%. "Alan Greenspan, presedintele Fed, vrea sa creasca randamentele bonurilor de tezaur cu maturitatea la 10 ani pentru ca, in general, acestea se situeaza la niveluri atat de joase doar tarziu intr-un ciclu de recesiune", este de parere Davison. El crede ca banca centrala este deranjata de castigurile mici oferite de bonurile de tezaur pe termen lung si vrea sa arate investitorilor ca noi cresteri ale dobanzilor sunt necesare pentru a mentine inflatia sub control.


In prezent, randamentul bonurilor de tezaur cu maturitatea la 10 ani este de aproximativ 4,5%, mai mic decat inainte ca Fed sa inceapa sa creasca ratele dobanzilor. Din aceasta cauza, un mic grup de investitori mizeaza pe o crestere a dobanzii de referinta de 0,5 puncte procentuale la intalnirea din 22 martie.
stelian.vezentan@zf.ro